Έντονη είναι η δραστηριότητα στο ηφαίστειο Σαντιαγκουίτο (Σάντα Μαρία) στη Γουατεμάλα, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι κάτοικοι της περιοχής, 200 χλμ. δυτικά από την πρωτεύουσα Γουατεμάλα Σίτι, ξύπνησαν το πρωί της Τετάρτης, βλέποντας πυκνό λευκό καπνό και στάχτες να βγαίνουν μέσα από τον κρατήρα του ηφαιστείου. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Σεισμολογίας, Ηφαιστειολογίας, Μετεωρολογίας και Υδρολογίας (INSIVUMEH) ο καπνός έφθασε σε ύψος 5.000 μέτρων και ήταν ορατός ακόμα και στα 25 χλμ. απόσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβλήματα δημιουργήθηκαν στην πόλη Ρεταλχουλέου όπου οι αυλές των σπιτιών και οι οροφές των αυτοκινήτων καλύφθηκαν από στάχτη. Παρόμοιες αναφορές υπήρξαν και από τις γειτονικές πόλεις Ελ Ροζάριο και Σαν Μάρκο Παλαχουνόχ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για εκκενώσεις κατοικημένων περιοχών, αν και ήδη έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην κυκλοφορία οχημάτων σε οδικό δίκτυο κοντά στο ηφαίστειο.

Το εν λόγω ηφαίστειο είχε εκραγεί δύο φορές μέσα στο 2012 (Απρίλιος και Ιούλιος). Με ύψος 3.500 μέτρων αποτελεί τμήμα μιας «ηφαιστειακής» οροσειράς που διαπερνά το δυτικό τμήμα της χώρας. Το 1929 τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους όταν τόνοι λάβας κάλυψαν κατοικίες στους πρόποδες του βουνού ύστερα από ισχυρή έκρηξη.

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Γουατεμάλα: Μαζικές εκκενώσεις περιοχών λόγω ηφαιστείου, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012, 02:52
Μαύρη στάχτη και λάβα στη Γουατεμάλα, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Μαΐου 2012, 00:14

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης