Στις Βρυξέλλες κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τη σημερινή συνεδρίαση ωστόσο είναι προφανές ότι θα πρέπει να αναζητηθεί διέξοδος, δεδομένου ότι ο χρόνος πιέζει, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019 και για να γίνει αυτό απαιτείται συμφωνία μέσα στις επόμενες βδομάδες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις έχει να κάνει με το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας μετά την έξοδο, όπου οι Ευρωπαίοι ζητούν να παραμείνουν τα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ανοικτά, δηλαδή να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση και από τις δύο πλευρές. Από την άλλη πλευρά το Λονδίνο θέλει μια συμφωνία που δεν θα απομονώνει τη Βόρεια Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου αποτελεί έδαφος.

Μεταβατική περίοδος μέχρι το τέλος του 2020

Σήμερα αργά το απόγευμα, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν με την κ. Μέι για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις, ενώ αμέσως μετά θα βρεθούν μεταξύ τους προκειμένου να εξετάσουν μεταξύ άλλων και την προετοιμασία της ΕΕ για την περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία, σενάριο που όπως έχουν σήμερα τα πράγματα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Εάν απόψε σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις, τότε είναι πολύ πιθανό ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να συγκαλέσει μια έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών μέσα στο Νοέμβριο για την οριστικοποίηση της λύσης, η οποία εκτός από τη συμφωνία για την έξοδο θα περιλαμβάνει και μια πολιτική δήλωση για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συμφωνήσει σε μια μεταβατική περίοδο από την επόμενη μέρα της εξόδου, δηλαδή από τις 30 Μαρτίου 2019 μέχρι το τέλος του 2020 στη διάρκεια της οποίας οι δύο πλευρές θα συνδέονται με μια τελωνειακή ένωση. Ωστόσο, αυτή η μεταβατική περίοδος συνδέεται με την προηγούμενη επίτευξη συμφωνίας για την έξοδο.
Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης