Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τον Μάιο στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, μόνο τον μήνα αυτό 1.045 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις και 2.397 τραυματίστηκαν.

Η ένταση και η συχνότητα των βίαιων επεισοδίων σίγουρα απέχουν μακράν αυτών που είχαν σημειωθεί την περίοδο 2006-2008, ωστόσο η αύξηση των βιαιοτήτων προκαλεί φόβους για αναβίωση των θρησκευτικών συγκρούσεων. Τότε τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι σκοτώνονταν κάθε μήνα σε επιθέσεις και συγκρούσεις, κυρίως μεταξύ σιιτών και σουνιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η έκρηξη βίας που καταγράφεται από τις αρχές του 2013 συνέπεσε με την έναρξη ενός κινήματος διαμαρτυρίας της σουνιτικής μειονότητας, η οποία δηλώνει «στιγματισμένη» από τις υπηρεσίες ασφαλείας και τη δικαιοσύνη, τομείς όπου κυριαρχούν οι σιίτες.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι αντάρτες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πολιτική παραλυσία για να κερδίσουν τη συμπάθεια όσων αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από τους Ιρακινούς ηγέτες, που είναι ανίκανοι να διευθετήσουν τις διαφορές τους.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης