Σε ενημερωτικό μαγκαζίνο έδωσε συνέντευξη ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος , μιλώντας τόσο για τα οικονομικά θέματα της Μεγαλονήσου όσο και για τα εθνικά. Ο ίδιος τόνισε πως αποστολή της Εκκλησίας είναι να βοηθάει ενώ συνέστησε στους Κυπρίους ηρεμία, σωστή σκέψη και αλληλοβοήθεια σε όποιο επίπεδο ο καθένας δύναται.

«Η Ευρώπη έχει μεγαλύτερα συμφέροντα από την Τουρκία παρά από την Κύπρο»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου τόνισε αναφορικά με τη στάση των Ευρωπαίων στο πρόσφατο Eurogroup ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης είναι μεγαλύτερα από τη στήριξη της Τουρκίας παρά της Κύπρου, καθώς η Τουρκία είναι μεγαλύτερη ως χώρα, χωρίς να παραλείψει να αναφέρει πως η Ευρώπη το μόνο που θέλει από την Κύπρο είναι να την απομυζήσει.

«Ας φύγουμε από την Ευρωζώνη προτού αυτή καταρρεύσει»

Αναφορικά με την επιστροφή στη λίρα, ο ίδιος δεν δήλωσε αρνητικός, τονίζοντας ωστόσο ότι μια τέτοια κίνηση δεν πρέπει να γίνει βιαστικά και χρειάζεται τόση προετοιμασία όση χρειάστηκε και για την είσοδο στο ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν συνεχίσουν έτσι στην Ευρώπη, η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει» προέβλεψε.

«Η Αρχιεπισκοπή έχει χάσει το 60% του εισοδήματός της από το “κούρεμα”»

Την απώλεια του 60% του εισοδήματος της αρχιεπισκοπής Κύπρου επανέλαβε ο αρχιεπίσκοπος, τονίζοντας ωστόσο ότι αποστολή της Εκκλησίας είναι να βοηθά τους ανθρώπους. «Η περιουσία της Εκκλησίας ανήκει στο λαό και μπορεί να αξιοποιηθεί ως υποθήκη σε δανεισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Απέναντί μας έχουμε μια έξαλλη Τουρκία και έναν υπερφίαλο πρωθυπουργό»

Ερωτώμενος για το αν η προτεραιότητα στη Μεγαλόνησο πρέπει να είναι τα οικονομικά ή τα εθνικά ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι τα οικονομικά γιατί υπάρχει κόσμος που πεινάει αλλά χωρίς να λησμονούνται τα εθνικά αφού «απέναντί μας έχουμε μια έξαλλη Τουρκία με έναν υπερφίαλο πρωθυπουργό».

«Δεν πρέπει να σιωπά ένας αρχιεπίσκοπος μιας ημι-κατεχόμενης πατρίδας»

Για το ρόλο της Εκκλησίας και την παρέμβαση της στα θέματα της πολιτείας ξεκαθάρισε ότι αν ο πολιτικός βίος ήταν ομαλός ο αρχιεπίσκοπος θα έπρεπε να ασχολείται μόνον με τα εκκλησιαστικά, όμως «δεν πρέπει να σιωπά ένας αρχιεπίσκοπος μιας ημι-κατεχόμενης πατρίδας». Ο αρχιεπίσκοπος της μεγαλονήσου ερωτώμενος για το αν υπάρχει πρόθεση να βάλει υποψηφιότητα ως πρόεδρος του κράτους, εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν γελοίο.

«Ηρεμία, σωστή σκέψη και ό,τι μπορεί ο καθένας να προσφέρει»

Οι συμβουλές του σεβαστού ιεράρχη προς το ποίμνιό του ήταν να επιδείξει ηρεμία σωστή σκέψη και πνεύμα αλληλοβοήθειας, καθώς προέτρεψε τους Κυπρίους να προσφέρουν όσα μπορούν σε οποιοδήποτε τομέα.

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης