Ζωντανή σύνδεση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο πλαίσιο των εγκαινίων του «Science café» στη Λευκωσία στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Απριλίου 2016 η Κύπρος εντάχθηκε στο μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο του κόσμου, το CERN, υπό την ιδιότητα του συνδεδεμένου μέλους. Στη διάρκεια της ζωντανής σύνδεσης, οι Καθηγητές Πάρης Σφήκας και Εμανουήλ Τσεσμελής από το CERN έκαναν λόγο για ένα νέο κεφάλαιο που ανοίγει στη συνεργασία της Κύπρου με τον Οργανισμό που βρίσκεται στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, ενώ ο κυκλικός Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) όπου γίνονται τα πειράματα, είναι σε βάθος 100 μέτρων κάτω από τη Γη και έχει μήκος 27 χιλιόμετρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Καθηγητές Σφήκας και Τσεσμελής εξήραν τη συμβολή της Κύπρου και κυρίως του Πανεπιστημίου Κύπρου στα πειράματα που διεξάγονται στο ερευνητικό αυτό κέντρο και σημείωσαν ότι η ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό τον Καθηγητή Φυσικής και Επικεφαλής της Κυπριακής Πειραματικής Ομάδας Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Πάνο Ραζή συνέβαλε στην ανάλυση γεγονότων που οδήγησαν στην ανακάλυψη του μποζονίου του Higgs, που έγινε γνωστό και ως σωματίδιο του Θεού και οδήγησε στην κατάκτηση του Νόμπελ Φυσικής.

Οι δύο Καθηγητές εξέφρασαν την ελπίδα το CERN να αποτελέσει χώρο έλξης για Κύπριους και Κύπριες είτε φυσικούς, είτε μηχανικούς, τεχνικούς, καθηγητές και φοιτητές.

Είπαν επίσης ότι και η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από τις καινοτόμες τεχνολογίες που ανακαλύπτονται μέσω των πειραμάτων στο CERN.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λαμβάνοντας το λόγο από τη Λευκωσία, ο Καθηγητής Πάνος Ραζής είπε ότι το CERN ψάχνει απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στη δημιουργία και την εξέλιξη του σύμπαντος αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο και την παρουσία του στο σύμπαν, τις δυνάμεις που επενεργούν στο σύμπαν, κατά πόσον υπάρχουν πολλαπλά σύμπαντα κτλ.

Πρόσθεσε ότι από το CERN προκύπτουν ανακαλύψεις και εφαρμογές μέσω της πυρηνικής φυσικής και της φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων από τις οποίες μπορεί να επωφεληθεί η Κύπρος όπως στον τομέα της ιατρικής και της ηλεκτρονικής.

Είπε ότι πέρασαν ήδη περισσότερο από 30 χρόνια από τότε που οι πρώτοι Κύπριοι συμμετείχαν στο CERN αρχικά σε ατομικό επίπεδο και μετά μέσω του Πανεπιστημίου Κύπρου και ότι με τη βοήθεια συναδέλφων στο CERN και πολλών άλλων «καταφέραμε να δυναμώσουμε την φωνή της Κύπρου και την επιστημονική της παρουσία σε διεθνές επίπεδο».

«Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε που μας κάνατε την τιμή να εντάξουμε την Κύπρο στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια που ονομάζεται CERN» είπε, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι φέτος για πρώτη φορά η Διεθνής Ημέρα Αστρονομίας θα εορταστεί και στο Προεδρικό Μέγαρο προσθέτοντας ότι φιλοδοξεί αυτό να καταστεί θεσμός.

Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης