Για την Huffington Post υπάρχουν κάποια πράγματα για τα οποία όλος πλανήτης θα έπρεπε να ευχαριστεί τους Έλληνες.

Φέτα, μεζέδες, φραπέ και λουκουμάδες είναι οι λέξεις που έμαθαν να λένε οι συντάκτες της αμερικανικής εφημερίδας που… λιώνουν για την ελληνική κουζίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτή και στις συνήθειες των Ελλήνων γύρω από το τραπέζι, εντόπισαν τους 16 λόγους που αυτοί είναι καλύτεροι από όλους τους άλλους λαούς.

Τι γράφει η Huffington Post για τα 16 «παράσημα» των Ελλήνων στην κουζίνα:

Ψητό τυρί
Γνωστό ως σαγανάκι, είναι τραγανό απ’ έξω και λιωμένο μέσα.Συνήθως είναι τυρί γραβιέρα και αποτελεί ουσιαστικά αυτό που θα ήθελε να είναι κάθε τυρί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο  Φραπέ
Τα Starbucks δεν «πιάνουν μία» μπροστά στον ελληνικό φραπέ. Εξάλλου, το έκαναν πρώτοι, οπότε το κάνουν καλύτερα.

Λάδι
Μετέτρεψαν την κατανάλωση απίστευτων ποσοτήτων λαδιού σε υγιές χόμπι. Και ποτέ δεν θα μπορέσουμε να τους ξεπληρώσουμε για αυτό.


Χωριάτικη
Κανείς δεν φτιάχνει καλύτερη σαλάτα. Η ελληνική έχει ό,τι χρειάζεται κανείς: φέτα, ντομάτα, αγγούρι, ρίγανη, ελιές και λάδι.

Κρασί
Πρώτα είναι το κρασί, μετά το νερό. Το κρασί δεν περιορίζεται στις γιορτές. Οι Έλληνες ξέρουν ότι είναι σημαντικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής, όπως και το λάδι, κάτι που ισχύει από την κουζίνα των αρχαίων.

Η φέτα είναι η δική τους γαρνιτούρα
Ποιος χρειάζεται κλωναράκια μαϊντανού όταν έχει φέτα; Οι Έλληνες είναι αρκετά έξυπνοι για να ξέρουν πως μπορούν να την βάλουν σχεδόν παντού.

Λουκουμάδες
Αυτό είναι γλυκό. Είναι η ελληνική εκδοχή του donut, βουτηγμένο στο μέλι και το σερβίρουν σε ειδικές περιστάσεις.

Μεζεδάκια
Πήγαν το bar food σε άλλο επίπεδο. Πιάτα με ψητό χταπόδι, σαγανάκι, κεφτεδάκια και τόσα ακόμη. Γνωστά ως μεζέδες, που σχεδόν πάντα συνοδεύονται με ούζο, κρασί ή μπύρα.

Χταπόδι
Δεν τους φοβίζουν τα πλοκάμια, και τους είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Γιατί όταν οι Έλληνες ψήνουν χταπόδι, το αποτέλεσμα είναι κάτι που θεωρούσαμε πιθανό να συμβεί, μόνο στα όνειρά μας.

Φύλλο
Το φύλλο τους δεν συγκρίνεται με κανένα. Κάθε ένα είναι βουτυρωμένο και έχει πολλά στρώματα. Σπανακόπιτες, μπακλαβάδες… με αυτό φτιάχνουν τα καλύτερα πράγματα.

Μεσημεριανό
Έχουν τελειοποιήσει την τέχνη του γεύματος. Ξέρουν ότι είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να φάνε βιαστικά.

Τζατζίκι
Το τζατζίκι είναι η κέτσαπ τους. Φτιαγμένο από γιαούρτι, οπότε είναι υγιεινό, αγγούρια, σκόρδο και άνηθο, σερβίρεται με κρέατα και μεζέδες.

Οικογένεια
Ξέρουν ότι το φαγητό έχει καλύτερη γεύση με συγγενείς και φίλους. Η οικογένεια στην Ελλάδα είναι σημαντική, όπως και το φαγητό. Για αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία το φαγητό με την οικογένεια.

Μέλι
Το μέλι που ρέει άφθονο. Σε γλυκά ή πάνω σε γιαούρτι, προέρχεται κυρίως από το νέκταρ οπωροφόρων δέντρων και εσπεριδοειδών.

Η παραγωγή τους
Η γη τους είναι για σημαντικές καλλιέργειες: ελιές και σταφύλια. Για να φτιάχνουν βέβαια λάδι και κρασί, τα οποία παράγουν σε μεγάλες ποσότητες.


Το γιαούρτι
Χωρίς αυτό, το πρωινό δεν θα ήταν ίδιο. Στην Ελλάδα το τρώνε και ως γλυκό, με μέλι.

Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης