Ξέρω ότι με τον τίτλο που επέλεξα να βάλω στο άρθρο μου,
ήδη εξαγριωμένες «ντανίτσες» εμφανίζουν μανιοκαταθλιπτικές τάσεις
και ξεστομίζουν φράσεις τού τύπου «Ποιος είσ’ εσύ που θα τα βάλεις με τον Ντάνο ΜΑΣ;», «Ο Ντάνος ΜΑΣ, κάνει για τα πάντα όλα», κ.ο.κ..

Όμως, η Τηλεόραση είναι «άθλημα» που λειτουργεί με εξαιρετικά σύνθετους κανόνες• δεν αρκεί να είσαι συμπαθητικός, δεν αρκεί να είσαι γοητευτικός, σέξι ή ευφραδής, δεν αρκεί καν να είσαι δημοφιλής• για την ακρίβεια, τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά είναι καταπληκτικά εφόδια για να είσαι παντού καλεσμένος, αλλά δεν αποτελούν εγγύηση ότι κάνεις και για παρουσιαστής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος είναι -τηρουμένων των αναλογιών- ο δημοφιλέστερος παίκτης ριάλιτι• εννοείται ότι δεν παραβλέπω την τεράστια δημοφιλία τού Γιώργου Τριανταφυλλίδη (κατά κόσμον: «Τσάκας»), ο οποίος με τη συμμετοχή του στο «Big Brother», στο πρώτο ριάλιτι που προβλήθηκε στη χώρα μας (2001), είχε φτάσει να ανακηρυχθεί ως «Το Δημοφιλέστερο Πρόσωπο τής Χρονιάς».
Όμως, γι’ αυτό χρησιμοποίησα τη διατύπωση «τηρουμένων των αναλογιών»• ο Γιώργος Αγγελόπουλος διακρίθηκε σε ένα ριάλιτι υψηλών αγωνιστικών απαιτήσεων και κατέκτησε την πρωτιά διαλύοντας κάθε εμπόδιο που βρέθηκε στον δρόμο του• κυριολεκτικά, ο Ντάνος έδωσε την αίσθηση ότι ήταν ανίκητος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη δωρική συμπεριφορά του και με την αρρενωπή του εμφάνιση, έχουν καλλιεργήσει έναν καλπάζοντα μύθο γύρω από το πρόσωπό του. Ο Ρουβάς μεγάλωσε, οι «ρουβίτσες» μεγάλωσαν κι αυτές μαζί του, και ξάφνου, αναπάντεχα και συνάμα τόσο αίσια, εμφανίστηκε ο Ντάνος να δημιουργήσει μία νέα βιομηχανία θαυμαστριών.
Και αφού ο Ντάνος έγινε γνωστός μέσω τής Τηλεόρασης, θεωρείται πλέον ως αντανακλαστική υποχρέωσή του να συνεχίσει να διαπρέπει σ’ αυτήν.
Όχι ως καλεσμένος, αλλά ως κεντρικό πρόσωπο. Ως παρουσιαστής.
Το ερώτημα είναι μονολεκτικό και αμείλικτο: «Μπορεί;».

Η 25ετής εμπειρία μου στα media λέει ότι, όχι, ο Γιώργος Αγγελόπουλος δεν μπορεί να διαπρέψει ως παρουσιαστής.
Ο Γιώργος Αγγελόπουλος ΔΕΝ κάνει για Τηλεόραση.
Η Τηλεόραση τον ποθεί διακαώς• θέλει να τού δώσει, και μία, και δύο, και πολλές ευκαιρίες. Ομως…
Όμως, ο Ντάνος είναι πολύ βαρύς για την Τηλεόραση. Φυσικά και είναι «αρσενικό», φυσικά και είναι δημοφιλής, φυσικά και είναι εμφανίσιμος, φυσικά και είναι σέξι. Όμως, δεν κάνει για παρουσιαστής. Δεν κουμπώνει σε οποιαδήποτε από τις υπάρχουσες τυπολογίες.
Και θα (μού) πει κάποιος..: «Καλά, ρε φίλε, δεν κάνει ούτε για πανελίστας;».
Κάνει για πανελίστας, αλλά το ρεύμα που έχει, ο κόσμος που τον ακολουθεί, ουδέποτε θα τον (απο)δεχθεί ως πανελίστα• τον θέλει ως πρωταγωνιστή.

Πάμε τώρα να διαβάσουμε πίσω από τις λέξεις,
να διαβάσουμε πίσω από τα γεγονότα,
να αναφερθούμε σε πάγιες τακτικές και κλασικές μεθόδους τής Τηλεόρασης..:
Το «Survivor» έχει τελειώσει εδώ και έξι μήνες (συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουλίου).
Υπήρχε ένα -τηλεοπτικώς- τεράστιο διάστημα δύο-τριών μηνών έως το ξεκίνημα τής νέας σεζόν, ώστε να αξιοποιούταν ο Γιώργος Αγγελόπουλος.
Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς δεν επρόκειτο για έναν άνθρωπο που ήταν έτοιμος για Τηλεόραση (το τονίζω: αναφέρομαι πάντοτε στην περίπτωση να αναλάβει την παρουσίαση μίας εκπομπής).
Φυσικά, η Τηλεόραση έκανε τα «crash-tests» που συνηθίζει όταν την ενδιαφέρει να προωθήσει ένα πρόσωπο. Έτσι, είδαμε τον Ντάνο καλεσμένο σε πολλές εκπομπές, εξώφυλλο σε περιοδικά, ενώ έφτασε ήδη να απασχολεί και για τη φημολογούμενη σχέση του με γνωστή παρουσιάστρια.
Θα μπορούσαμε υπεραπλουστευτικά να πούμε ότι, έχει μπει στο Σύστημα.
Αυτό που άλλοι το προσπαθούν επί χρόνια (και μάλιστα, εξευτελιζόμενοι στο έπακρο), ο Γιώργος Αγγελόπουλος το κατέφερε χωρίς την παραμικρή απώλεια τής αξιοπρέπειάς του.
Τα «crash-tests» στα οποία τον έχει υποβάλει η Τηλεόραση είναι προς το παρόν θετικά.

Όταν ο κόσμος σε αγαπάει και σε εκτιμάει,
όταν οι γυναίκες -οι οποίες, ως γνωστόν, αποτελούν το πιο δυναμικό «target group»- διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και τα εσώρουχά τους για πάρτη σου,
είναι φύσιν αδύνατο να μην έχεις θετικό πρόσημο όταν εμφανίζεσαι σε κάποια εκπομπή.
Παρά ταύτα, ακόμη και στην πρόσφατη παρουσία τού Ντάνου, στην εκπομπή «Στην υγειά μας» τού Σπύρου Παπαδόπουλου, υπήρξαν θαυμάστριές του που σχολίαζαν στα social media τη ραθυμία του και την αποστασιοποίησή του από τα δρώμενα (εν αντιθέσει, ας πούμε, με τον Κωνσταντίνο Βασάλο, ο οποίος, ναι μεν, αναμφίβολα ψωνίστηκε με την τεράστια δημοσιότητα τού «Survivor», αλλά είναι πιο τηλεοπτικός από τον Ντάνο)•
παρεμπιπτόντως, να κάνω και ένα στυλιστικό σχόλιο:
Αυτό το κορακί σμόκιν ποιος τού το εφόρεσε;

Σε τηλεοπτική «κρασοκατάνυξη» πήγε, έστω και αν επρόκειτο για ρεβεγιόν.
Σε εκπομπή παραμονής Χριστουγέννων, υποτίθεται ότι θέλεις και με την εικόνα σου να εκπέμπεις χαρά• όχι να θυμίζεις νεόπλουτο χωρικό που επιθυμεί πάση θυσία να δείξει ότι έγινε δεκτός στο… Χόλιγουντ.
Δεν είναι ίδιο το «μάτσο» με το «too much».
Για όνομα…


Ανακεφαλαιώνοντας…
Ο Γιώργος Αγγελόπουλος είναι ένας τύπος με αρχές, με σοβαρότητα, με χιούμορ, με εμφάνιση φιλική προς τον Μέσο Άνθρωπο, αλλά έχει ένα τεράστιο ντεζαβαντάζ: Αδυνατεί να τσαλακωθεί.
Δεν λέω ότι δεν θέλει να το κάνει• προσωπική μου αίσθηση είναι ότι δεν μπορεί να το κάνει. Η δημοφιλία του δεν συνάδει με το στυλ του• δεν ταιριάζει με τις προσλαμβάνουσές του, με τον χαρακτήρα του και ενδεχομένως τού συντρίβει την προσωπική του ηρεμία.
Αν ο Ντάνος παραμερίσει τον εαυτό του, επιχειρώντας να ικανοποιήσει τις θαυμάστριες και τούς θαυμαστές του, κινδυνεύει να χάσει και τον Θαυμασμό και τον εαυτό του.
Στο «Survivor» νίκησε καθαρά, αλλά η Τηλεόραση έχει διαφορετικούς κανόνες επιβίωσης.

ΥστερόΓιωργο..:

Πριν από πολλά χρόνια, όταν ξεκίνησα να διαθέτω Δημόσιο Βήμα,
όταν άρχισα να βιώνω τις αποθεώσεις που είναι αναπόφευκτο να βιώσει όποιος διαθέτει «δημόσιο βήμα»,
συμφωνήσαμε με τον εαυτό μου σε μία απόφαση με προσωρινό κόστος,
αλλά με μακροπρόθεσμο τεράστιο όφελος..:
«Δεν θα γίνω ποτέ “μόδα”», σκέφτηκα,
και αυτή ήταν η δικλείδα ασφαλείας μου προς όσους -είτε από την καλή τους την καρδιά, είτε με ύπουλες στοχεύσεις- (θα) επιχειρούσαν να με κάνουν μόδα.
Ο Γιώργος Αγγελόπουλος, ο «Ντάνος», είναι «μόδα».
Το ερώτημα δεν είναι αν θα πρέπει να απολαύσει τα κέρδη,
αλλά αν θα μπορέσει να διαχειριστεί τις ζημιές.
Οι νοούντες νοήτωσαν…

Γιώργος Μιχάλακας
Αλήτης -αλλά όχι ρουφιάνος- Δημοσιογράφος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης