Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η νόσος του AIDS άγγιξε πολλούς επώνυμους και celebrities που η ιστορία τους έγινε γρήγορα γνωστή μέσα από τις φυλλάδες και την τηλεόραση. Δείτε τα 14 πιο διάσημα θύματα της νόσου να καταθέτουν την δική τους ιστορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Freddie Mercury

Φορώντας ένα νυφικό υποδέχτηκε με αξιοπρέπεια τον θάνατό του, στις 24 Νοεμβρίου του 1991, ο frontman του αξεπέραστου συγκροτήματος, Queen. Ο ίδιος ήταν 45 χρονών, μέχρι την τελευταία στιγμή αρνιόταν πως είχε νοσήσει, παρά τις φήμες που κυκλοφορούσαν, ενώ είχε πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά από καμπάνιες με απώτερο στόχο και σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στο AIDS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Klaus Nomi


Η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρα της, που σίγουρα όλοι σας την ξέρετε, το «Total eclipse», έγινε Νο1 στα charts του πλανήτη, λίγο μετά τον θάνατό του, το 1983. Ο ιδιόμορφος και εκκεντρικός καλλιτέχνης με την συγκλονιστική φωνή, ήταν μόλις 39 ετών.

Λευτέρης Βουρνάς

Τα σχόλια όλων για την υγεία του, τον ώθησαν στο να τερματίσει τη ζωή του, την 1η Ιουλίου του 1987. Σύμφωνα με φίλους του, είχε υποβληθεί σε εξετάσεις για AIDS, αλλά πριν πάρει την απάντηση των γιατρών, έκοψε τις φλέβες του και πήδηξε στο κενό από τον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας που έμενε στη Βούλα. Ήταν 45 χρονών.

Billy Bo

Στις 13 Ιουνίου του 1987 ο σχεδιαστής μόδας, στα 33 του χρόνια και έχοντας αποκτήσει διεθνή φήμη, νόσησε από AIDS και άφησε την τελευταία του πνοή. Οι δημιουργίες του όμως συνεχίζουν να αποτελούν σημείο αναφοράς στο χώρο της πιο γρήγορα ανακυκλώσιμης τέχνης.

Jean Anthony Ray

Σίγουρα τον θυμάστε και σίγουρα έχετε χορέψει μαζί του, αντιγράφοντας τις φιγούρες του στο θρυλικό μιούζικαλ Fame, που έχει αφήσει εποχή και έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία. Ο «Λι Ρόι» -αυτό ήταν το όνομά του στο Fame- άφησε την τελευταία του πνοή το 2003, σε ηλικία 41 ετών.

Anthony Perkins

Στα 60 του χρόνια, το 1992, έφυγε από τον κόσμο ο πρωταγωνιστής της all time classic ταινίας, Ψυχώ. Αν και στα φώτα κυκλοφορούσε πάντα με πανέμορφες γυναίκες, οι φήμες υποστήριζαν πως ήταν gay και πως είχε πολύχρονο δεσμό με τον χορευτή Rudolf Nureyev.

John Holmes

Ο Νο1 διασημότερος πορνοστάρ, πέθανε το 1988. Ο ίδιος, δεν χρησιμοποίησε ποτέ προφυλακτικό στις 2.500 ταινίες που πρωταγωνίστησε. Ήταν 44 ετών.

Brad Davis

Εθισμένος στα ναρκωτικά και ομοφυλόφιλος, ο πρωταγωνιστής της θρυλικής ταινίας Εξπρές του Μεσονυχτίου, πέθανε το 1985.

Gia Carangi

Ήταν ένα από τα κορυφαία μοντέλα των προηγούμενων χρόνων. Κατηγορήθηκε για πορνεία, και ήταν ηρωινομανής. Με τον θάνατό της έπεισε όλους πως το AIDS χτυπάει και την πόρτα των γυναικών. Στο σινεμά, την υποδύθηκε το 1998 η Angelina Jolie.

Rudolf Nureyev

Στις 6 Ιανουαρίου του 1993, πέθανε σε ηλικία 55 ετών, στο Παρίσι, ένας από τους κορυφαίους χορευτές του πλανήτη. Η ιστορία του γνωστή, γεμάτη έρωτα, σεξ και σκάνδαλα – τα απαραίτητα συστατικά δηλαδή της διασημότητας.

Rock Hudson

Ήταν το πρώτο θύμα σταρ του AIDS. Ένας ομοφυλόφιλος που έπαιζε τον ετεροφυλόφιλο για την καριέρα του και για να αποφύγει την δημόσια κατακραυγή. Νόσησε, το 1985 και έσβησε λίγο πριν γίνει 60 χρονών.

Μαίρη Παπαγιαννίδου

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαίρη Παπαγιαννίδου, οροθετική από το 1995, προσπαθούσε να πείσει όλους πως το AIDS δεν υπάρχει και πως πρόκειται για επινόηση κάποιων, μια και δεν έχει εντοπιστεί ο ιός που το προκαλεί. Στις 15 Απριλίου του 2012, σε ηλικία 47 ετών, πέθανε από πνευμονική εμβολή και θρόμβωση του δεξιού ποδιού, συνδεδεμένα και τα δύο με το AIDS.

Αλέξης Μπίστικας

Σε ηλικία 31 ετών, το 1995, πέθανε ο σκηνοθέτης της υπέροχης ταινίας, Το Χάραμα. Ο πρωταγωνιστής της, Σταύρος Ζαλμάς, έχει δηλώσει σε συνέντευξή του: «Σε κάποια μου συνέντευξη τότε ανέφερα το γεγονός ότι με τον Αλέξη ήμασταν συγκάτοικοι και μου είπε: “Δεν έπρεπε να το πεις. Θα δεις ότι θα το πληρώσεις πολύ ακριβά”. Λίγο καιρό μετά, τα έντυπα έγραψαν ότι είχα κι εγώ AIDS. Προκειμένου να πουλήσουν, διέπραξαν εις βάρος μου κανιβαλιστική κτηνωδία. Έχασα δουλειές, βρέθηκα στην απομόνωση, βίωσα μεγάλη μοναξιά…»

Αλέξανδρος Ιόλας

Είναι ο πρώτος Έλληνας που έγινε γνωστό ότι πέθανε από AIDS. Στον συλλέκτη έργων τέχνης υποκλίθηκε όλος ο πλανήτης, εκτός φυσικά από τον εγχώριο Τύπο, που τον κορόιδευε για τις γούνες που φορούσε και τις σεξουαλικές επαφές του με τους άνδρες. Πέθανε στις 8 Ιουνίου του 1987 σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης στα 80 του χρόνια.

Πηγή: govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης