ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΚΘΕΣΗ

Γινόμαστε φθηνοί στα πίτουρα αλλά ακριβαίνουμε στο στάρι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα από το Υπ. Ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μειώσεις τιμών σε 9 από τις 12 μετρήσιμες κατηγορίες του εγχώριου δείκτη τιμών καταναλωτή, παρουσιάστηκαν στην ελληνική αγορά το 2012, σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat και της ΕΛ.ΣΤΑΤ, τα οποία παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι ο Υφ. Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς, αλλά και αυξήσεις σε τρεις βασικές κατηγορίες όπως είναι τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά τα αυγά και τα ψάρια.

«Η επωδός γιατί δεν πέφτουν οι τιμές, ενώ συρρικνώνεται το εισόδημα των Ελλήνων, αδικεί την προσπάθεια που κάνουμε», ανέφερε ο κ. Σκορδάς, για να προσθέσει ότι «οι τιμές παρουσιάζουν στην Ελλάδα μεγαλύτερη ακαμψία από τις υπόλοιπες χώρες του νότου, οι οποίες επίσης ασκούν περιοριστικές πολιτικές…».

Μπορεί να φθήνυναν οι τιμές στα χαλιά και τις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, όμως στα Γαλακτοκομικά, τα κρέατα και τα ψάρια, υπάρχουν αυξήσεις οι οποίες οφείλονται, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υφυπουργό, σε ιδιαίτερα κλαδικούς λόγους και επί μέρους αύξηση στο κόστος παραγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, υπήρξαν αυξήσεις μέσα στο 2011, συνολικά στον τομέα της διατροφής σε: γαλακτοκομικά και αβγά (+1%), κρέατα (+ 1,81%) και ψάρια (+0,20%).

«Ο δείκτης καταναλωτή θα ήταν αρνητικός εάν δεν υπήρχαν οι αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκορδάς, για να συνεχίσει λέγοντας ότι δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί απόλυτα η αγορά αφού ακόμη και σε άλλες εποχές όπου υπήρχε, όπως είπε ο ίδιος, το όπλο της διατίμησης, υπήρχε υψηλός πληθωρισμός.

«Από το 1960 δεν έχει καταγραφεί τέτοια πτώση πληθωρισμού. Ο δείκτης καταναλωτή θα ήταν αρνητικός εάν δεν υπήρχαν οι αυξήσεις στο πετρέλαιο. Όπλο η διατίμηση, αλλά υπήρχε υψηλός πληθωρισμός».
Μεγάλη πτώση τιμών παρουσίασαν τα φρούτα και λαχανικά (-13,06%), με εξαίρεση τις πατάτες που είχαν αύξηση 15,55%. Μάλιστα για το θέμα των αυξήσεων των τιμών στην πατάτα, βρίσκεται σε εξέλιξη και σχετική έρευνα της επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στα γαλακτοκομικά και αβγά υπήρχαν αυξήσεις +1%, συνολικά λόγω ακριβών τιμών στην Ελλάδα, σε αβγά +8%, γιαούρτι +2%, φέτα +2% (στο νωπό γάλα στην Ελλάδα -0,4%, διατηρημένο -0,7%, σκληρά τυριά -0,5%).

-Στα κρέατα: Υπάρχει 3% αύξηση τιμών στα εισαγόμενα χοιρινό, μοσχάρι, αλλά αντίστοιχη μείωση των εγχώριων (αρνιά κατσίκια -1,8%).

Ο κλάδος με τις μεγαλύτερες αυξήσεις πάντως είναι ηλεκτρισμός, πετρέλαιο, καύσιμα, όπου παρουσιάζεται αύξηση 30% στο πετρέλαιο θέρμανσης και +16% στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Βοήθησαν και οι εκπτώσεις

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ένδυσης- υπόδυσης, ο κ. Σκορδάς ανέφερε ότι εδώ βοηθούν οι εκπτώσεις και θα ήταν χρήσιμο να έχουμε μεγαλύτερες και περισσότερες εκπτωτικές περιόδους μέσα στο χρόνο…

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Σκορδάς ανέφερε ότι : «Δεν επιχειρούμε να παρουσιάσουμε ειδυλλιακή εικόνα. Η συζήτηση διεξάγεται με σεβασμό σ αυτό που περνά η μέση ελληνική οικογένεια. Η συρρίκνωση των εισοδημάτων σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία και τη φορολόγηση προκαλούν υψηλή αίσθηση της ακρίβειας…» και κάλεσε τα ΜΜΕ να συμβάλουν στον εξοβελισμό της ακρίβειας.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι οι θυσίες αυτές έχουν πιάσει τόπο. Γι αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών αλλαγών που θα βασίζεται στην παραγωγή κι ενός μοντέλου που δεν θα βασίζεται στα δανεικά», είπε κλείνοντας.

Επιμέλεια: Νίκος Τσιαμτσίκας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης