Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιαμτσίκας

Πίσω παίρνει η κυβέρνηση την διάταξη που καταργεί όλες τις υπάρχουσες άδειες πωλητών λαϊκών αγορών στις 31 Οκτ. 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διάταξη αυτή που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο του Υπ. Ανάπτυξης, προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των πωλητών και παραγωγών στις λαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα να έχουμε… πόλεμο με ιπτάμενα κολοκυθάκια και μελιτζάνες έξω απο τη βουλή την περασμένη Κυριακή.

Την ίδια μέρα οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΛΑ, είδαν το προεδρείο της βουλής και απ’ ότι φαίνεται, ο διάλλογος σε καλό κλίμα πέτυχε την ανατροπή της διάταξης αυτής και παρατείνει επ αόριστον, όπως ίσχυε και πριν τις άδειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΣΠΛΑ, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Σας ενημερώνουμε ότι οι σκληροί αγώνες που δώσαμε με τη παρουσία μας μέσα στη βουλή, αλλά και με τη συγκέντρωση της Κυριακής έξω απ’ αυτήν, είχαν κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Ανατρέψαμε τη πρόθεση του εισηγητή αυτής της εγκληματικής διάταξης, και πετύχαμε να μην μπουν οι άδειές μας σε διαπραγμάτευση επανέκδοσης, μετά τη λήξη τους, όπως ορίζει ο νόμος, στις 31 – 10 – 2014, μαζί με νέες αιτήσεις ενδιαφερομένων. Δηλαδή, ο καθένας από μας μπορεί να αναθεωρήσει την άδειά του μετά τη λήξη της, προσκομίζοντας μόνο οικονομικές ενημερότητες από εφορία και ασφαλιστικά ταμεία».

Το μεγάλο κεφάλαιο ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ωστόσο δεν φαίνεται να κλείνει εδώ, αφού η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει στους δήμους και τις περιφέρειες το δικαίωμα να στήνουν λαϊκές αγορές κατα το δοκούν τις Κυριακές, αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις της με τους χιλιάδες παραγωγούς που διακινούν το 65% των αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές.

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΣΤΙΣ 15 ΚΑΙ 16 ΤΟΥ ΜΑΗ

Οι Λαικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές την Τετάρτη και την Πέμπτη 15 και 16 Μαίου, καθώς πωλητές και παραγωγοί θα απεργήσουν, ενώ θα προηγηθεί στις 12 του μήνα, ημέρα Κυριακή, γενική συνέλευση του κλάδου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας…

Έτσι, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο αγώνας μας όμως όχι μόνο δεν τελειώνει εδώ, αλλά τώρα αρχίζει. Διότι έχουμε αντιληφθεί ότι η φιλοσοφία του Υπουργείου ανάπτυξης είναι να εξοντωθεί ο κλάδος των λαϊκών αγορών, και να μεταφερθεί η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων στα μεγαλοσυμφέροντα και στα ολιγοπώλια.

Στο νέο νομοσχέδιο περί λαϊκών αγορών, διαφωνούμε με:

· Τη μερική μεταφορά των αρμοδιοτήτων στη Περιφέρεια, αφού ο Υπουργός κρατάει το δικαίωμα του ορισμού των μελών του Δ. Σ. στη δική του ευθύνη.

· Τη λειτουργία λαϊκών αγορών, την ημέρα της Κυριακής.

· Τη μείωση του αριθμού των εκπροσώπων μας στο Δ. Σ, και άλλες διατάξεις που θίγουν τον κλάδο μας.

· Επίσης, δεν δεχόμαστε, παρά τη ψήφισή του, την κατάργηση της μεταβίβασης, και θα δώσουμε σκληρές μάχες για να αποκατασταθεί αυτό το άδικο μέτρο»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης