Σημαντική ώθηση στη συνεργασία αγροτών και ξενοδόχων για την προώθηση κρητικών προϊόντων στις τουριστικές μονάδες της Κρήτης, έδωσε η πρωτοβουλία των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης και της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου κατά το 2ο Παγκρήτιο Forum προώθησης των τοπικών προϊόντων στα κρητικά ξενοδοχεία.

Επιδίωξη των διοργανωτών φέτος είναι, εκτός των άλλων, να καθιερωθεί στα ξενοδοχεία του νησιού το «Ελληνικό Πρωινό της Κρήτης», το οποίο θα περιλαμβάνει κρητικά προϊόντα, αντί για τα καθιερωμένα διεθνή και για τον λόγο αυτόν έγινε ειδική παρουσίαση από τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους οργανωτές, περισσότεροι από 160 παραγωγοί- μεταποιητές και 40 ξενοδόχοι- διευθυντές- υπεύθυνοι προμηθειών ξενοδοχείων πραγματοποίησαν σήμερα συναντήσεις σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες των ξενοδοχείων, την τρέχουσα τουριστική περίοδο, με προϊόντα της τοπικής παραγωγής και να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν την κρητική διατροφή.

Παράλληλα, στην αίθουσα «ΚΑΡΟΥΖΟΥ» οργανώθηκε έκθεση αγροτικών και τυποποιημένων προϊόντων, τα περισσότερα από τα οποία διατίθενται και για δοκιμή στον αίθριο χώρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί συνέχεια της περσινής πρωτοβουλίας την οποία είχε αναλάβει το Επιμελητήριο Ηρακλείου και απέδωσε σημαντικά στην ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ του πρωτογενή και του τριτογενή τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργος Δεικτάκης, μίλησε «για μια αξιέπαινη προσπάθεια που αξίζει να στηριχτεί», ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Κρήτης Νίκος Καλογερής, ανέφερε ότι «θεωρούμε ότι αυτή είναι η λύση για την Κρήτη, η σύνδεση πρωτογενή και τριτογενή τομέα καθώς τα προϊόντα μας είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας».

«Με την πρωτοβουλία μας αυτήν ουσιαστικά ενθαρρύνουμε τους παραγωγούς και επιβραβεύουμε τους ξενοδόχους που στηρίζουν την τοπική παραγωγή. Φέτος και οι δύο πλευρές είναι πιο προετοιμασμένες και εμείς πιο οργανωμένοι ως Επιμελητήρια, οπότε τ’ αποτελέσματα θα είναι σίγουρα σημαντικά» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, επισήμανε εξάλλου, ότι «για δεύτερη φορά προσπαθούμε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου να δώσουμε την ευκαιρία στους ξενοδόχους να γνωρίσουν τα κρητικά προϊόντα και να αγοράσουν απευθείας από τον παραγωγό».

Τέλος, ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Βαγγέλης Αγάλου, τόνισε ότι «το κρητικό πρωινό ξεκίνησε από το 1999 αλλά σε μικρό τμήμα του μπούφε των ξενοδοχείων. Τώρα προσπαθούμε να το επεκτείνουμε για να το γνωρίσουν περισσότεροι επισκέπτες και να γευθούν τα 100 και πλέον κρητικά προϊόντα που μπορούν να συμπεριληφθούν στο Ελληνικό Πρωινό Κρήτης».

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης