Πρόστιμο 15.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και στην πρωινή εκπομπή «Πρωινό μου» (23/11/2012) για υποβάθμιση ποιότητας προγράμματος καθώς και πρόστιμο 15.000 ευρώ για λανθασμένη σήμανση και προστασία ανηλίκων σε απογευματινή προβολή της τηλεοπτικής σειράς «Δύο ξένοι» επιβλήθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Επίσης, πρόστιμο 15.000 ευρώ για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση επιβλήθηκε στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή Life (1/2/13) και πρόστιμο 3.000 ευρώ στον Super fm νομού Χανιών για παράλειψη υποβολής προγράμματος. Σύσταση επιβλήθηκε στο Extra Channel για την αναφορά του στην υπόθεση του υποτιθεμένου δανείου από ομογενή ύψους 600 δισ. ευρώ, ενώ, οριστική διακοπή και ανάκληση βεβαίωσης επιβλήθηκε στο δημοτικό ραδιόφωνο Βόλου και τον Melody fm νομού Μαγνησίας. Το Συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ραδιοφωνικού σταθμού Αlpha κατά 446.250 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αναφορά της πολιτικής πολυφωνίας του 2012 που δόθηκε στη δημοσιότητα, διαπιστώνεται η συμμόρφωση των τηλεοπτικών σταθμών στις ειδικές διατάξεις που αφορούν τη χρονική προβολή των κομμάτων κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Αντίθετα στη χρονική περίοδο από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 παρατηρείται χαμηλότερη κατά 5,5 μονάδες, σε σχέση με το εκλογικό του ποσοστό, η χρονική προβολή του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα με τη ΝΔ που παρουσιάζει υπερέκθεση σε σχέση με το ποσοστό της. Τα δελτία ειδήσεων συνεχίζουν να είναι αθηνοκεντρικά, με πολιτευτές των Αθηνών να προβάλλονται σε μεγάλο ποσοστό, ενώ, μειωμένες είναι οι εμφανίσεις γυναικών σε αντίθεση με την αύξηση της εκπροσώπησής τους στη Βουλή. Τέλος, σημειώνεται πως έχει σχηματιστεί φάκελος σε ό,τι αφορά τα λεχθέντα στην εκπομπή του Γ. Τράγκα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ με καλεσμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενώ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας για την υπόθεση προβολής του «χαλκευμένου» -όπως καταγγέλθηκε- βίντεο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλου.
Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης