Ξεχωρίζει στον σημερινό γερμανικό Τύπο μία αναφορά της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου στην υπόθεση του πολύκροτου δανείου που έλαβε η εταιρία Τηλέτυπος..

Η ανταπόκριση της δημοσιογράφου Κριστιάνε Σλότσερ για την S. Z. ξεκινά με μία γενική αναφορά στα ελληνικά μίντια: «Πολλά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα κινούνται, όπως και το κράτος, στο χείλος του οικονομικού γκρεμού. Τα έσοδα από καταχωρήσεις είναι τόσο πενιχρά όσο και η οικονομική κατάσταση ενώ ακόμη και μεγάλοι δημοσιογραφικοί οίκοι είναι καταχρεωμένοι. Οι επιφανέστεροι εξ αυτών είναι στενά συνδεδεμένοι με την πολιτική και την οικονομία. Οι ιδιοκτήτες τους πλούτισαν ως εφοπλιστές ή εργολάβοι οικοδομών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πριν την άφιξη των εποπτών… »

Όπως επισημαίνει η δημοσιογράφος, «στις 16 Ιανουαρίου οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να αποκτήσουν ειδικούς επόπτες. Αυτοί θα είναι επιφορτισμένοι κατ’ επιθυμία της ΕΕ να επιτηρούν τη χορήγηση μεγάλων δανείων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ειδικούς πελάτες: συγγενείς μετόχων, ελληνικά κόμματα ή και μέσα ενημέρωσης. Πριν την άφιξη των εποπτών, μία γνωστή δημοσιογραφική επιχείρηση καλύφθηκε γρήγορα με ένα δάνειο από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας: πρόκειται για το Mega, τον μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό».

Η αναδιάρθρωση χρέους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Die Welt αναφέρει ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα εισαγάγουν φέτος μία νέα ρύθμιση για τη λειτουργία των λεγόμενων ρητρών συλλογικής δράσης (CAC). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «όλα τα νέα ομόλογα των κρατών της ευρωζώνης θα περιλαμβάνουν τέτοιες ρήτρες. (…) Με αυτές τις ρήτρες τα κράτη θα μπορούν στο εξής να αρνούνται την εξόφληση χρεών, ακόμη και αν μεμονωμένοι πιστωτές δεν συμφωνούν». Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της Welt, «πρότυπο για αυτήν την καινοτομία αποτέλεσε ειδικά η Ελλάδα. Καθώς το κούρεμα χρέους την περασμένη άνοιξη επιτεύχθηκε μόνο χάρη στις CAC. Αυτές προβλέπουν ότι οι όροι συμβολαίου ενός ομολόγου μπορούν να καθοριστούν εκ νέου σε περίπτωση συγκατάθεσης του 75% των πιστωτών (…) Στην ουσία πρόκειται για ένα μέτρο που στοχεύει να απλοποιήσει την αναδιάρθρωση χρεών σύμφωνα με τον Λούκα Κατσουλάνι, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής ομολόγων της Unicredit, το οποίο, όμως, πλήττει -σύμφωνα με την Die Welt- τα συμφέρονται των μικροεπενδυτών.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης