Ζητούμενο η ειλικρίνεια

Ο ειλικρινής διάλογος, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού, αλλά με παράλληλη αντιμετώπιση όλων των στερεοτύπων και των μύθων, είναι το ζητούμενο ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς, ειδικά αυτήν την περίοδο της κρίσης. Ένας διάλογος, στον οποίο τα μέσα και οι δημοσιογράφοι οφείλουν να συνεισφέρουν χωρίς «λαϊκισμούς και φτηνούς εντυπωσιασμούς» και πέρα από επιχειρηματικά ή πολιτικά συμφέροντα. Πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε η συζήτηση χθες, πρώτη ημέρα της διημερίδας που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (Ίδρυμα «Αγία Σοφία»).

Ζητούμενο της συνάντησης είναι η συνεργασία Γερμανών και Ελλήνων δημοσιογράφων, ώστε το θέμα της οικονομικής κρίσης και οι συνέπειές του για την Ελλάδα να έχουν όσο το δυνατόν ακριβέστερη και αντικειμενικότερη κάλυψη, χωρίς στρεβλώσεις και εθνικιστικά παραληρήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Της έναρξης της συνάντησης προηγήθηκαν χαιρετισμοί από τον Γιάννη Γαρεδάκη, πρόεδρο του Ινστιτούτου και ιδρυτή της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα», τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τους δημάρχους Αποκόρωνα Χαράλαμπο Κουκιανάκη και Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη. Μεταξύ άλλων, το «παρών», κατά την έναρξη των εργασιών, έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης και ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Μιχελογιάννης.

Έρευνα για τα Μ.Μ.Ε.

Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς ο συντονιστής της συζήτησης Γιάννης Παπαδημητρίου της Deutsche Welle ξεκίνησε το πρώτο μέρος της συζήτησης με θέμα «Ευρωπαϊκή πολιτική και κρίση στον καθρέφτη των Μέσων» δίνοντας τον λόγο στον Γιώργο Τζoγόπουλο (think Tank ELIAMEP), o οποίος παρουσίασε εύγλωττα τα αποτελέσματα έρευνας που έκανε και αφορούσαν τη δημοσιογραφική παρουσίαση της ελληνικής κρίσης από τα διεθνή Μ.Μ.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γερμανικά Μ.Μ.Ε.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Σπύρος Μοσκόβου της Deutsche Welle, ο οποίος -μεταξύ άλλων- αναφέρθηκε στην ανθελληνική καμπάνια της «Bild», προσθέτοντας όμως ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα υπερασπίζεται συγκεκριμένα συμφέροντα και δεν ανήκει στις έγκριτες γερμανικές εφημερίδες. «Η οικονομική κρίση έπιασε στον ύπνο τη Γερμανία», είπε «μια μερίδα πίστευε πως η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει χωρίς τα βάρη των υπερχρεωμένων χωρών, ενώ μια άλλη μερίδα πίστευε πως μόνο με τη διάσωση της Ελλάδας θα διασωζόταν και το ευρώ». Η Νατάσα Μπαστέα, δημοσιογράφος στα ΝΕΑ, τόνισε πως τα αποτελέσματα της κρίσης ήταν και οι διάφορες εθνικιστικές συμπεριφορές. Και μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους μια ενδιαφέρουσα θεωρία όσον αφορά μερικά “εμπρηστικά” δημοσιεύματα: Πιθανώς «οι ακρότητες των μέσων να λειτουργούν ως εκτόνωση. Να εκτονώνεται ο κόσμος με αυτά που διαβάζει για να αποφεύγονται άλλου είδους πιο ακραίες αντιδράσεις», είπε και κατέληξε: «Εμείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να αναδεικνύουμε την Ευρώπη των λαών, αλλά δεν πρέπει και να ξεχνάμε πως την τύχη των λαών την εκμεταλλεύονται λίγοι».

Από το Grexit στο Success Story

Ο Μανώλης Αναγνωστάκης, δημοσιογράφος του Mega, υποστήριξε πως «τα μέσα δεν είναι κάτι τυχαίο, αλλά καθοδηγούνται από τους επιχειρηματίες τους» και είπε ότι το ιδιαίτερα ενδιαφέρον όσον αφορά την ελληνική οικονομική κρίση είναι πως, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 η πλειονότητα της Ευρώπης και ο Β. Σόιμπλε μιλούσαν για Grexit, δύο μήνες μετά την αρχή διακυβέρνησης Σαμαρά, ξαφνικά Ευρώπη και Μέρκελ κάνουν λόγο για success story! «Είναι προφανές πως, όταν αλλάζει η πολιτική και τα συμφέροντα, αλλάζει και η θέση των media», είπε ο Μ. Αναγνωστάκης και τόνισε σχετικά με τα διάφορα «εμπρηστικά» δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν κατά καιρούς ότι «καταλαβαίνω πως ένα προκλητικό εξώφυλλο πουλάει, αλλά όλα έχουν ένα όριο».

Τελευταίος ομιλητής της πρωινής συνεδρίας, ο κ. Μακόφσκι, διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα, υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ίδρυσε Ινστιτούτο Γκαίτε. Με αφορμή αυτό σημείωσε πως «η Ελληνογερμανική σχολή λειτουργεί 165 χρόνια και υπάρχει έντονη ανταλλαγή στον τομέα πολιτισμού και επιστημών. Αυτό που έγινε το 2009 ήταν σοκ στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Πώς δύο χώρες με τέτοιο υπόβαθρο είχαν τόση αλλαγή στις σχέσεις τους;

Πώς φτάσαμε σε τέτοιο σημείο; Αυτό πρέπει να αναρωτηθεί κανείς». Ο κ. Μακόφσκι κατέληξε πως υπάρχει πολύς χώρος για διάφορες ερμηνείες και κάποια μέσα χρησιμοποιούν αυτό τον χώρο για να κάνουν κάτι θετικό και εποικοδομητικό, ενώ κάποια άλλα για να αμαυρώσουν τις διμερείς αυτές σχέσεις.

Των ομιλιών ακολούθησαν ερωτήσεις τόσο στους ομιλητές του πάνελ όσο και σε παρευρισκόμενους Έλληνες και Γερμανούς δημοσιογράφους.

Μύθοι και στερεότυπα

«Ελληνογερμανικές παρερμηνείες: Ο ρόλος των Μέσων» ήταν το θέμα της απογευματινής συνεδρίας με ομιλητές σημαντικούς Έλληνες και Γερμανούς δημοσιογράφους.

Για ελληνικά στερεότυπα και μύθους «που ωθούν σε πολιτικές αποφάσεις, υπαγορεύουν τάσεις και συμπεριφορές, αγνοώντας ή παραμερίζοντας μια πολύπλοκη πραγματικότητα. Έτσι φτάσαμε ένα ποσοστό 70 – 80% των Ελλήνων πολιτών να θεωρεί τη Γερμανία εχθρική χώρα, 4ο Ράιχ και να της αποδίδει αρνητικό ρόλο», σημείωσε ο κ. Νικόλας Βουλέλης, διευθυντής της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Γερμανικές αποζημιώσεις

Ο Κώστας Μπετινάκης από το www.styx.gr στάθηκε στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και τους χρέους προς την Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερα αναφορές στα μαρτυρικά χωριά και στα δεινά που υπέστησαν οι κάτοικοι της χώρας από τη ναζιστική κατοχή. «Τα λέω αυτά με πλήρη γνώση ότι οι σημερινοί Γερμανοί δεν έχουν καμία σχέση με τα δεινά που προκάλεσαν και στους ίδιους το ναζιστικό καθεστώς. Το ζήτημα όμως είναι οικονομικό, όπως αυτό που αντιμετωπίζουμε εδώ με το μνημόνιο».

Απευθυνόμενος σε Έλληνες και Γερμανούς δημοσιογράφους επεσήμανε πως «αντί να μιλάμε και να γράφουμε όλα αυτά που κατά καιρούς μας έχουν πικράνει δεν είναι καλύτερο να συνεργαστούμε όλοι για μια καλύτερη Ευρώπη, αλλά των λαών, όχι των επιχειρηματιών;».

Αυτοκριτική

Τις εμπειρίες του από ρεπορτάζ στην Ελλάδα της κρίσης παρέθεσε μεταξύ άλλων ο συντάκτης του περιοδικού «FRONTAL 1» κ. Ρέιναρντ Λάσκα. «Θελήσαμε να μιλήσουμε με τις ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Μιλώντας με μια αναρχική διαδηλώτρια τη ρώτησα γιατί διαδηλώνουν στο Σύνταγμα και συγκρούονται με την Αστυνομία και δεν πηγαίνουν στον Πειραιά όπου είναι τόσα κότερα να διαμαρτυρηθούν για τους πλούσιους που δεν πληρώνουν φόρους. Όταν πάλι μίλησα με έναν εφοπλιστή και τον ρώτησα γιατί δεν πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν μας ρώτησε «αν θα δίναμε ποτέ τα χρήματά μας στον Αλ Καπόνε;» καθώς ως τέτοιο αντιμετωπίζει το κράτος.

Διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει διάθεση για αυτοκριτική από κανένα. Όλοι οι Έλληνες διαμαρτύρονται για τη γραφειοκρατία και το πώς λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Το λένε συνέχεια, όταν όμως το γράφαμε εμείς, ξεσπούσε θύελλα διαμαρτυριών για το τι λένε οι Γερμανοί σε βάρος τους», σημείωσε ο κ. Λάσκα, που στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της κατανόησης και του διαλόγου ανάμεσα στους δύο λαούς χωρίς τις προκαταλήψεις του παρελθόντος.

Στον ρόλο του λαϊκισμού στάθηκε ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» κ. Ηλίας Σιακαντάρης. Αφού τόνισε την έλλειψη ενημέρωσης του κόσμου από τις πρώτες ημέρες της κρίσης για τον τρόπο που λειτουργεί η διεθνής οικονομία, σημείωσε πως σε μεγάλο βαθμό τα Μ.Μ.Ε. «γέννησαν τον λαϊκισμό και τον τάισαν μέχρι όσο παίρνει. Ένας λαϊκισμός που παρασύρει τα πάντα, δεν του αντιστέκεται τίποτα. Όσα media ξεκίνησαν με μια πιο τεχνοκρατική προσέγγιση στην πορεία αναγκάστηκαν να στρίψουν το τιμόνι και έγιναν πιο ηθικοπλαστικά κάνοντας στροφή στον λαϊκισμό. Η άμυνα απέναντι στον δημόσιο κίνδυνο που λέγεται λαϊκισμός είναι να δημιουργήσεις μια ασφάλεια στον κόσμο, να βρεις το ελάχιστο της ασφάλειας για κάποιες ομάδες ανθρώπων που δυσκολεύονται».

Πηγή: haniotika-nea.gr
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης