Από πολύ νωρίς, ξεχώρισε. Η Δανία ήρθε στο Μάλμε της Σουηδίας ως το απόλυτο φαβορί του 58ου διαγωνισμού στη Σουηδία και κατάφερε να διατηρήσει τον τίτλο της. Πριν καν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, η παρουσιάστρια του σόου φώναξε στη σκηνή τη νεαρή Έμιλι, ερμηνεύτρια του τραγουδιού της Δανίας. Όσο για την Ελλάδα, τερμάτισε στην αξιοπρεπέστατη έκτη θέση, λαμβάνοντας 12άρια από Σαν Μαρίνο και Κύπρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(Νικήτρια της Eurovision η Δανία)

Όσο φαντασμαγορικά και με την παρέλαση των συμμετεχόντων ξεκίνησε ο τελικός του 58ου διαγωνισμού στη Σουηδία με το show της έναρξης να καθηλώνει  τηλεθεατές και παρευρισκομένους, τόσο εντυπωσιακές ήταν οι εμφανίσεις των συμμετεχόντων. Αγάθωνας Ιακωβίδης και Kοza Mostra έδωσαν το βράδυ του Σαββάτου τον καλύτερό τους εαυτό, εκπροσωπώντας με το τραγούδι «Alcohol is Free», σε μουσική Ηλία Κόζα και στίχους Στάθη Παχίδη και Ηλία Κόζα, την Ελλάδα.


(Άποψη του του Μάλμε Αρίνα, όπως αναρτήθηκε από τον επίσημο λογαριασμό της Eurovision στο Instagram)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision δεν ξεχώρισε μόνο για την διοργάνωση αλλά και για την παρουσιάστρια της βραδιάς, Πέτρα Μέντε, που δημοσιεύματα τη θέλουν να είναι η καλύτερη που έχει περάσει από την ιστορία του διαγωνισμού.

(Η παρουσιάστρια στην έναρξη του σόου) Η Ελλάδα διαγωνίσθηκε στην 21η θέση του τελικού, στον οποίο συμμετείχαν συνολικά 26 χώρες, εκ των οποίων οι 20 πέρασαν από τους ημιτελικούς, οι πέντε (Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία) πέρασαν απευθείας στον τελικό και η Σουηδία ως διοργανώτρια χώρα.

Η σειρά με την οποία εμφανίστηκαν οι χώρες είναι η εξής:

1. Γαλλία

(Η Γαλλία ήταν νικήτρια πέντε φορές στο παρελθόν)


(Ατμοσφαιρική η παρουσία της Γαλλίδας ερμηνεύτριας)

 2. Λιθουανία


(Η συμμετοχή της Λιθουανίας που θεωρήθηκε αρχικά «αουτσάιντερ», τελικά κατάφερε να πάρει εισιτήριο για τον τελικό)

 3. Μολδαβία


(Πολυσυζητημένη η εμφάνιση της τραγουδίστριας από τη Μολδαβία)

 4. Φινλανδία

(Η Φινλανδή τραγουδίστρια διαμαρτυρήθηκε με το κομμάτι της κατά του κοινοβουλίου της χώρας που δεν ενέκρινε τους γάμους μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου. Για τον λόγο αυτό και στο φινάλε της παρουσίας της φίλησε μία συνεργάτιδά της)

 5.Ισπανία

(Η Ισπανία αν και έκανε το «repeat» το ’68 και το ’69, έκτοτε δεν ξανανίκησε διαγωνισμό της Eurovision)


(H Ισπανία είναι μία από τις λεγόμενες «Big 5»)

 6.Βέλγιο

(Ο 18χρονος τραγουδιστής της μπαλάντας και νικητής του βελγικού ριάλιτι «The Wall» αν και ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ, πέρασε στον τελικό του Σαββάτου και διαγωνίσθηκε επί ίσοις όροις με τους αντιπάλους του)

 7. Εσθονία


(Η τραγουδίστρια της Εσθονίας ανακηρύχθηκε «καλλιτέχνης της χρονιάς» στη χώρα της)

 8. Λευκορωσία

(Όλοι καταλαβαίνουμε γιατί η τραγουδίστρια από τη Λευκορωσία ξεσήκωσε το στάδιο…)


 
9. Μάλτα

(Ο τραγουδιστής από τη Μάλτα προσπάθησε να κάνει τη διαφορά, ώστε να γίνει ο πρώτος Μαλτέζος που κερδίζει διαγωνισμό της Eurovision, καθώς η καλύτερη θέση που έχει λάβει ποτέ η χώρα του είναι η δεύτερη)

 10. Ρωσία


(Και η Ρωσίδα ερμηνεύτρια  είναι νικήτρια ρωσικού talent show και συγκεκριμένα του «The Voice»)

 11. Γερμανία

(H Γερμανία ήταν ένα από τα φετινά φαβορί, με την ερμηνεύτριά του να είναι η πρώτη συμμετέχουσα στον διαγωνισμό που έχει κάνει γυμνή φωτογράφιση στο Playboy)

 12. Αρμενία


(Το ροκ συγκρότημα και τα αγόρια με τα τζιν)

 13. Ολλανδία


(Πολυβραβευμένη η ερμηνεύτρια της Ολλανδίας για φέτος. Ωστόσο ήταν αρκετά μελαγχολική στο στιλ της)

 14. Ρουμανία

(Ο καλλιτέχνης της Ρουμανίας προέρχεται από οικογένεια μουσικών)


(Μας θύμισε κάτι από… όπερα)

 15. Ηνωμένο Βασίλειο

(Παρά τις συνεχόμενες αποτυχίες των τελευταίων ετών, θεωρείται στατιστικά η πιο επιτυχημένη χώρα στην ιστορία του διαγωνισμού)


(Η μεγαλυτερη σταρ του φετινού διαγωνισμού, η Μπόνι Τάιλερ)

 16. Σουηδία

(Η διοργανώτρια Σουηδία, αντιλαμβανόμενη τη δυσκολία του ονόματος του καλλιτέχνη λόγω προφοράς, προσέφερε την ηχογραφημένη εκδοχή του για τη διευκόλυνση των δημοσιογράφων που βρίσκονται εκεί)

 17. Ουγγαρία


(Φέτος ο ερμηνευτής της Ουγγαρίας «τραγουδά» στη γλώσσα του)

 18. Δανία

(Το απόλυτο φαβορί)

19. Ισλανδία

(Μετά από 16 ολόκληρα χρόνια, η Ισλανδία επέλεξε η συμμετοχή της να είναι στη γλώσσα της)

 20. Αζερμπαϊτζάν


(Το τραγούδι και τη χορογραφία επιμελήθηκαν ο Δημήτρης Κοντόπουλος και ο Φωκάς Ευαγγελινός)

21. Ελλάδα


(Ο Αγάθωνας «χάιδεψε» το μουστάκι του στο φινάλε του τραγουδιού)


(Κάτι από συρτάκι)


(Το εύρημα με τα φωτισμένα μουσικά όργανα)


(Ηλίας Κόζας)


(Όλη η συμμετοχή επί σκηνής)


(Ο ρεμπέτης Αγάθωνας)


(Ακόμα μία φωτογραφία με το ελληνικό εύρημα – τα φωτισμένα μουσικά όργανα)

22.Ουκρανία

 23. Ιταλία


(Ένα από τα φαβορί, ο Ιταλός τραγουδιστής μάγεψε με τη μπαλάντα του, αλλά και με το typical ιταλικό styling στη σκηνική του παρουσία)

24. Νορβηγία


(Η Νορβηγία με τρεις νίκες στο παρελθόν και την 26χρονη τραγουδίστρια να θεωρείται φαβορί)

 25. Γεωργία


(Η Γεωργία φέτος διαγωνίζεται με τραγούδι του δημιουργού που κέρδισε πέρυσι τον διαγωνισμό με το «Euphoria»)

 26. Ιρλανδία


(Η συμμετοχή της Ιρλανδίας που συνολικά κατέχει επτά νίκες, ενώ θεωρείται η «βασίλισσα της μπαλάντας»)

Η περυσινή νικήτρια

Μετά τις εμφανίσεις των διαγωνιζομένων, ανέβηκε στη σκηνή η νικήτρια του 57ου διαγωνισμού, Loreen και τραγούδησε τρία κομμάτια, μεταξύ αυτών και το «Euphoria»


(Εντυπωσιακή εμφάνιση, με φτερά και πούπουλα, όπως άλλωστε αρμόζει σε κάθε νικήτρια της Eurovision)


(To φτερό, φτερό και η ξυπόλυτη εμφάνιση, ξυπόλυτη. Όλα κι όλα!)

Tα φαβορί

ΔανίαΗ εκπρόσωπος της Δανίας Έμιλι Ντεφόρεστ ήταν το απόλυτο φαβορί για την πρώτη θέση της φετινής Eurovision. Αν και είναι δισέγγονη της βασίλισσας Βικτόρια της Βρετανίας, η Έμιλι ήξερε από νωρίς ότι μεγάλη της αγάπη είναι η μουσική. Ήδη το τραγούδι της «Only teardrops» γνωρίζει μεγάλη πανευρωπαϊκή επιτυχία και πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν εδω και πολύ καιρό ότι είχε τη νίκη στο τσεπάκι της.

Άλλο ένα ισχυρό φαβορί στη φετινή διοργάνωση ήταν το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο εκπροσώπησε στη Eurovision ο Farid Mammadov με το τραγούδι «Hold me» που έχει συνθέσει ο Δημήτρης Κοντόπουλος, σε στίχους των John Ballard και Ralph Charlie και καλλιτεχνική επιμέλεια του Φωκά Ευαγγελινού.

ΝορβηγίαΈντονος ανταγωνισμός και με τη Νορβηγία, την οποία εκπροσώπησε η Margaret Berger με το τραγούδι «I feed you my love» που έχουν γράψει οι MachoPsycho και Karin Park.

Τέλος, το τέταρτο δυνατό «χαρτί», όπως έλεγαν πριν το τελικό οι πληροφορίες από το Mάλμε της Σουηδίας, είναι και η έκπληξη του φετινού διαγωνισμού, η συμμετοχή της Ρουμανίας, με τον Cezar Florin Ouatu και το τραγούδι «It’s my life» που έχει γράψει ο Cristian Faur. Στην pop μουσική σκηνή είναι γνωστός ως Cezar, ωστόσο όταν ασχολείται με την όπερα χρησιμοποιεί το όνομα Florin Ouatu. Το 2013 μοιάζει να είναι η χρονιά του, καθώς εκτός από τη συμμετοχή του στη Eurovision ο Cezar αναμένεται να κάνει συναυλίες με τους σπουδαίους Andrea Bocelli και Angela Gheorghiu, ενώ παράλληλα θα κυκλοφορήσει ένα CD-single με τραγούδια που έχει συνθέσει γι’ αυτόν ο θρύλος της ηλεκτρονικής μουσικής, ο δικός μας Vangelis (Βαγγέλης Παπαθανασίου).

Οι «big 5»

Φέτος, τα φαβορί δεν ήρθαν μόνο από τους δύο ημιτελικούς, αλλά και από τις λεγόμενες χώρες «big 5 +1», τις χώρες δηλαδή που διαγωνίζονται απευθείας στον τελικό, οι οποίες είναι για κάθε χρόνο η περυσινή νικήτρια – εν προκειμένω, η Σουηδία- και οι: Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία.

ΙταλίαΜία υπολογίσιμη συμμετοχή ήταν εκείνη της Μ. Βρετανίας, την οποία εκπροσώπησε η θρυλική τραγουδίστρια των 80s, Bonnie Tyler. Ωστόσο, εκείνος που αναμενόταν να κάνει την έκπληξη ήταν ο Ιταλός Marco Mengoni ο οποίος το 2009, αναδείχθηκε ο νικητής του talent show X-Factor και φέτος, στέφτηκε νικητής του Sanremo χάρη στο τραγούδι του «L’essenziale» και επιλέχτηκε από τους Ιταλούς να είναι ο εκπρόσωπος της χώρας στη Eurovision 2013. Ο Mengoni γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1988 και ξεκίνησε να τραγουδάει επαγγελματικά από νεαρή ηλικία παράλληλα με τις σπουδές του στο εργοστασιακό σχέδιο και τη γλωσσολογία.

Η απόδοση της ελληνικής συμμετοχής στα στοιχήματα

Εκτός όμως από το νικητή της βραδιάς, όπου έμοιαζε να είναι Σκανδιναβική υπόθεση από την αρχή, η Unibet προσέφερε λίγο πριν τον τελικό πολλά ενδιαφέροντα στοιχήματα για τους Κόζα Μόστρα και τον Αγάθωνα, που υπόσχονταν μεγάλα κέρδη σε όσους κάνουν σωστές προβλέψεις. Από αυτά ξεχώριζε η «τελική θέση κατάταξης της Ελλάδας», με επικρατέστερη επιλογή «να τερματίσει στις θέσεις 5 έως 10» (πλήρωνε απόδοση 2.00), ενώ τα κέρδη θα ήταν ακόμα μεγαλύτερα για όσους πόνταραν ότι το Μουστάκι του Αγάθωνα θα φιγουράριζε στην τελική 4άδα του διαγωνισμού (απόδοση 6.00).

O διαγωνισμός μεταδόθηκε από τη ΝΕΤ. Το zougla.gr, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος σας μεταδίδει λεπτό προς λεπτό με φωτογραφικό υλικό και βίντεο τις εμφανίσεις των συμμετεχόντων.

Πατήστε εδώ για να δείτε τις φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες πριν τον μεγάλο τελικό.

Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη/ Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης