Οι αγορές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά σήμερα, υποστηριζόμενες από τις περικοπές της προσφοράς υπό την καθοδήγηση του ΟΠΕΚ, οι οποίες οδηγούν την αγορά σε σύσφιξη καθώς και από τη μεγάλη ζήτηση, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι περικοπές θα πρέπει να επεκταθούν για να αντισταθμιστεί η αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια Brent διαπραγματεύονται στα 60,75 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 13 σεντς ή 0,2%, από το τελευταίο κλείσιμο. Το Brent έχει ενισχυθεί κατά περίπου 37% από το χαμηλό του 2017 που άγγιξε τον περασμένο Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συμβόλαιο του αργού West Texas Intermediate (WTI) στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στα 54,70 δολ. το βαρέλι, δηλαδή 16 σεντς ή 0,3% υψηλότερα από το τελευταίο κλείσιμο. Το WTI κινείται περίπου 30% υψηλότερα από το χαμηλό του 2017 τον Ιούνιο.

Οι τιμές των συμβολαίων αυξάνονται εν μέρει λόγω της απόφασης του ΟΠΕΚ και άλλων παραγωγών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να συγκρατήσουν την παραγωγή κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για να αντιμετωπιστεί η υπερπροσφορά.

Ενώ συγκρατείται η παραγωγή, η ζήτηση αυξάνεται, ιδίως στην Κίνα, της οποίας τα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα των εισαγωγών ξεπέρασαν τις εισαγωγές των ΗΠΑ κάνοντας έτι την ασιατική χώρα τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία για τον περιορισμό της προσφοράς διαρκεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018. Ενώ υπάρχει αυξανόμενη πιθανότητα για επέκταση της συμφωνίας ώστε να καλύψει όλο το 2018. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι χωρίς την επέκταση των περικοπών, θα μπορούσε να επιστρέψει η υπερπροσφορά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης