«Νίπτει τας χείρας του» το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό χώρο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να υλοποιήσει τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, σύμφωνα με όσα μεταφέρει για τη συνάντηση Τσακαλώτου με Λαγκάρντ και Τόμσεν το υπουργείο Οικονομικών.

«Είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων», είναι το μήνυμα που έστειλε τόσο ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, όσο και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Μπαλί στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και οι δύο άκουσαν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς με ενδιαφέρον,τόσο για το ότι η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο όσο και για το ότι υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας.

Επισήμαναν επίσης ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει, βάσει του ρόλου του, να ολοκληρώσει την έκθεση για την Ελλάδα τις πρώτες εβδομάδες του 2019. Αν στην έκθεση αυτή υπάρχουν αρνητικές αναφορές για το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων (ή για κάποιες άλλες από τις παρεμβάσεις/παροχές που προωθεί η κυβέρνηση), τότε αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο ειδικά στις αγορές που παρακολουθούν από κοντά το Ταμείο (σ.σ. τις ανησυχίες τους αφουγκράστηκε ο ΥΠΟΙΚ το προηγούμενο διήμερο στην επενδυτική του περιοδεία στην Ασία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, αυτό που επιχειρείται είναι να υπάρξει μία συναίνεση στις κινήσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση. Όπως εξηγούν κοινοτικές πηγές, ακόμα και μία σιωπηρή συμφωνία (δηλαδή μία απουσία αναφοράς για το ζήτημα), είναι αρκετή. Άλλωστε, υπενθυμίζουν ότι αυτό συνέβη και στο θέμα των τραπεζών και των αναγκών κεφαλαιοποίησης της τάξης των 10 δισ. ευρώ που εκτιμούσε μέχρι πρότινος το Ταμείο.
Ο λόγος για αναφορές οι οποίες απαλείφθηκαν στις τελευταίες του εκθέσεις.

Πάντως η αλλαγή στάσης του ΔΝΤ είναι εμφανής στις τελευταίες εκθέσεις του (στην τελευταία και σε αυτή του Ιουλίου). Πλέον οι προβολές του και τα πρωτογενή πλεονάσματα ταυτίζονται με αυτές της Κομισιόν. Ωστόσο, εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξο για τις μακροχρόνιες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και δεν “βλέπει” δημοσιονομικό χώρο για παροχές.

Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που λαμβάνει χώρα στο Μπαλί και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή. Ο υπουργός επιδιώκει επαφές και με παράγοντες της ΕΕ ενόψει και της κατάθεσης τη Δευτέρα του προϋπολογισμού στην Κομισιόν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης