Την ανάγκη να δημιουργηθεί «μια ευρύτερη κοινωνική, πολιτική και οικονομική σύμπραξη που θα οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη μέρα» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης, σε ομιλία του, με θέμα, «Ανάπτυξη: Πέντε Δράκοι και Πέντε Καταλύτες», σε εκδήλωση της «ΔιαΝΕΟσις» σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Β.Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ο κ. Καραμούζης επεσήμανε και την ανάγκη αλλαγής της συμπεριφοράς και της νοοτροπίας των οικονομικών φορέων του τόπου, και “το ελληνικό κεφάλαιο να επενδύσει στη χώρα και το μέλλον της”.

«Πρέπει να δημιουργηθεί μια ευρύτερη κοινωνική, πολιτική και οικονομική σύμπραξη, που θα οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη μέρα. Ναι, μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά στη χώρα. Ναι, μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση και να είμαστε αισιόδοξοι. Χρειάζονται τολμηρές πολιτικές αποφάσεις» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Καραμούζης, αφού ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η χώρα αντιμετώπισε την κρίση από την αρχή της, τα λάθη που έγιναν κατά τη γνώμη του και τις αδυναμίες, σημείωσε ότι σήμερα υπάρχουν «σαφή στοιχεία βελτίωσης και ανάκαμψης» της οικονομίας και, υπό προϋποθέσεις, αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα.

«Για να είμαστε αντικειμενικοί, σ’ αυτή τη δεκαετία, έστω και υπό πίεση και παρά την πολιτική και κοινωνική αντίσταση, έγιναν και πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις και διορθώθηκαν οι ανισορροπίες που μας οδήγησαν στην κρίση» ανέφερε ο κ. Καραμούζης, με αποτέλεσμα «τα δύο τελευταία χρόνια μετά την κρίση του καλοκαιριού του 2015, η οικονομία και οι αγορές να δείχνουν σήμερα σαφή στοιχεία βελτίωσης και ανάκαμψης, έστω και αν η τελευταία παραμένει αναιμική».

Ο κ. Καραμούζης επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, «η πλειονότητα του πολιτικού συστήματος δεν τόλμησε να παραδεχθεί, ιδιαίτερα από τη θέση της αντιπολίτευσης, ότι σημαντικό τμήμα των προτεινόμενων από τους δανειστές μεταρρυθμίσεων, ήταν αναγκαίες». Υπογράμμισε επίσης, ότι «περισσότερο από αυτό, τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν διαμορφώσαμε το δικό μας αφήγημα εξόδου από την κρίση», δηλαδή «ένα αξιόπιστο πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, που θα απελευθέρωνε τις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και θα συμπεριλάμβανε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μπορέσαμε να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό μέτωπο κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων, που θα στήριζαν το μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Δεν πείσαμε τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ότι θα είχε να επωφεληθεί από τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, από μια λειτουργούσα, ανοικτή και ανταγωνιστική οικονομία αγοράς» συνέχισε ο κ. Καραμούζης και πρόσθεσε:
«Πρέπει να πείσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, ότι έχει να επωφεληθεί από μια ισχυρή οικονομία».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών υπογράμμισε ότι για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, απαιτείται «μια σύμπραξη δυνάμεων που θα περιλαμβάνει ανέργους, χαμηλόμισθους ιδιωτικούς υπαλλήλους, στελέχη επιχειρήσεων, έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους, τις δυναμικές ιδιωτικές επιχειρήσεις, τους έντιμους και εργατικούς δημοσίους υπαλλήλους, τους νέους αγρότες, τους χαμηλοσυνταξιούχους».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «η ευθύνη για την οριστική έξοδο από την κρίση, για την οικονομική ανάκαμψη και κοινωνική συνοχή, δεν αφορά μόνο την πολιτεία και το πολιτικό σύστημα», αλλά «αφορά και την αλλαγή στη συμπεριφορά και νοοτροπία των οικονομικών φορέων του τόπου (…) Εκφράζεται η ανάγκη, το ελληνικό κεφάλαιο να επενδύσει στη χώρα και το μέλλον της» είπε ο κ. Καραμούζης.

Αναλύοντας τα αίτια που εμποδίζουν την ανάπτυξη – που ήταν και το θέμα της εκδήλωσης – προσέθεσε στους «πέντε δράκους» (δημόσιο χρέος, ασφαλιστικό, φορολογικό, πολυνομία-κακονομία, καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης), άλλους «δύο δράκους», τα «κόκκινα δάνεια» και την μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις «κατέρρευσαν από 50 δισ. το 2007, σε 14,4 δισ. το 2017» και υπογράμμισε ότι απαιτείται αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. «Αυτό απαιτεί κατά τη γνώμη μου προσέλκυση ξένων επενδύσεων» είπε ο κ. Καραμούζης.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ, αναφέρθηκε και στους πέντε «καταλύτες» της ανάπτυξης, που σήμερα εντοπίζονται στην ελληνική κοινωνία και δημιουργούν αισιοδοξία και προϋποθέσεις για το μέλλον της οικονομίας.

Μεταξύ αυτών, επεσήμανε την «ανάδειξη μιας νέας δυναμικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα», η οποία – σε αντιδιαστολή με την παλαιότερη πιο «προστατευμένη» και κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα – επενδύει στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια, «στη συρρίκνωση του οικονομικού ρόλου του ευρύτερου δημοσίου τομέα» και τον «σταδιακό παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας», καθώς «η χώρα γίνεται πιο εξωστρεφής».

«Παλιά, το σύνολο εξαγωγών αγαθών υπηρεσιών έφτανε το 18%. Σήμερα, έχει φτάσει στο 33% του ΑΕΠ και οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί από το 2009 κατά 40%» πρόσθεσε.

Ως τον τέταρτο καταλύτη, ο κ. Καραμούζης αντιμετώπισε το ότι «η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα αλλάζουν, γίνονται σταδιακά πιο φιλικά προς το επιχειρείν» και ως πέμπτο, «τη διάδοση των νέων κοινωνικών και παραγωγικών αξιών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης