Στους ευρωπαϊκούς δείκτες αναφοράς ποντάρουν οι επενδυτές, τοποθετώντας κύμα ρευστού και σε αμοιβαία που έχουν άνοιγμα στη Γαλλία, με αφορμή το νέο οικονομικό μοντέλο που πρεσβεύει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εισρεύσει σε γαλλικό ενεργητικό μετά τη νίκη του κ. Μακρόν στις εκλογές του περυσινού Μαΐου, με τους επενδυτές να προσβλέπουν στη φιλική προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμιστική ατζέντα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Amundi, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίου στην Ευρώπη με υπό διαχείριση κεφάλαιο αξίας 1,4 τρισ. ευρώ, «είδε» εισροές αξίας 968 εκατ. ευρώ στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία της, που έκαναν πέρυσι άνοιγμα στη Γαλλία, με τη μερίδα του λέοντος να επενδύεται μετά τις εκλογές.

Αντίθετα, περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ αποσύρθηκε από διαπραγματεύσιμα αμοιβαία που πόνταραν σε γερμανικές μετοχές.

Περισσότερο από το 90% της ροής κεφαλαίου σε γαλλικό ενεργητικό διοχετεύθηκε σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία που ποντάρουν στον δείκτη CAC 40. «Oι επενδυτές ρωτούν πώς να παίξουν “Μακρονοικονομικά” στο χαρτοφυλάκιό τους» επισημαίνουν χαρακτηριστικά αναλυτές της Amundi, αναφερόμενοι στο γαλλικό ενεργητικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στη Γαλλία, οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν χωρίς μεγάλες δυσκολίες. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τις γαλλικές μετοχές σε πολύ καλύτερες επιδόσεις έναντι των υπόλοιπων μετοχών της Ευρωζώνης» εκτιμά ο Λάιονελ Μέλιν, στρατηγικός αναλυτής της Lyxor. Μέχρι στιγμής φέτος οι γαλλικές μετοχές υπολείπονται ελαφρώς του γενικού δείκτη με τα blue chips της Ευρωζώνης, του Stoxx50.

Το καταναλωτικό αλλά και επιχειρηματικό κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ τα τελευταία στοιχεία για μεταποίηση και υπηρεσίες έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία άρχισε το 2018 πολύ πιο δυναμικά απ’ ό,τι αναμενόταν.

Η βελτιωμένη αυτή εμπιστοσύνη μεταφράζεται σταδιακά σε οικονομικά οφέλη. Οι προσλήψεις στον ιδιωτικό κλάδο εκτινάχθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, αφότου ο Εμανουέλ Μακρόν προώθησε μία όχι και τόσο δημοφιλή μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα, στην πρώτη του μεγάλη μεταρρύθμιση.

Αναμένεται να ακολουθήσουν επίπονες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των σχεδίων του να αναμορφώσει το σύστημα ασφάλισης των ανέργων και επαγγελματικής εκπαίδευσης, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες της Γαλλίας, που είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Robecco Πίτερ βαν ντερ Βέλε δήλωσε ότι η θετική προοπτική για τη Γαλλία απορρέει από την εξασθένηση που παρουσίαζε η χώρα στο παρελθόν, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα έχει πολύ περισσότερα περιθώρια να ανταγωνιστεί τη Γερμανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης