Διεύρυνση εμφάνισε τον Μάιο του 2017 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, καθώς σημείωσε άνοδο κατά 124 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 581,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η επιδείνωση συνιστά απόρροια της διεύρυνσης του ελλείμματος στα ισοζύγια αγαθών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της, η αύξηση κατά 137 εκατ. ευρώ του ελλείμματος αγαθών ήταν συνέπεια της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών εκτός καυσίμων. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 15,3% και οι εξαγωγές καυσίμων κατά 17,5% σε σταθερές τιμές.

Την ίδια ώρα, η άνοδος κατά 145 εκατ. ευρώ του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην άνοδο κατά 40,4% των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, κυρίως θαλάσσιες, καθώς επίσης και στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2017, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν άνοδο κατά 1,5% και 1,7% αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων κατά 111 εκατ. ευρώ, οφείλεται κυρίως στην πτώση των καθαρών εισπράξεων από τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων κατά 21 εκατ. ευρώ αποδίδεται στην επιδείνωση του ισοζυγίου του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά το α’ πεντάμηνο του 2017, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 64 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 3,6 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντιστάθμιση την αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης