Το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που υποσχέθηκε κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προβλέπει ποσό 57 δισεκ. ευρώ, από τα οποία 20 δισεκ. ευρώ για την οικολογική μετάβαση και 9 δισεκ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, σύμφωνα με την έκθεση του οικονομολόγου Ζαν Πιζανί-Φερί.

Τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης να επενδύσει 57 δισ. ευρώ σε πέντε χρόνια, δεν θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, ανακοίνωσε η ίδια σήμερα παρουσιάζοντας τη νέα της επενδυτική πρωτοβουλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συνολικά στοιχεία είναι ελαφρώς υψηλότερα από τα 50 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε ο πρόεδρος Emmanuel Macron στη διάρκεια της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας ως έναν τρόπο εκσυγχρονισμού της οικονομίας.

Η κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι περί τα 20 δισ. ευρώ θα αφορούν επενδύσεις σε τομείς που σχετίζονται με το περιβάλλον, 15 δισ. ευρώ για επαγγελματική κατάρτιση, 13 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της καινοτομίας και 9 δισ. ευρώ για την αύξηση της χρήσης τεχνολογικών μέσων από την κυβέρνηση.

Το σχέδιο δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα επειδή η χρηματοδότησή του εν μέρει εξαρτάται από δανεισμό, επενδύσεις σε μετοχές και ένα ταμείο εγγυήσεων, αναφέρει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, περιλαμβάνει 24 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια που έχουν ενσωματωθεί στα σχέδια προϋπολογισμού για τα επόμενα πέντε χρόνια, αναφέρει ο οικονομολόγος Jean Pisani-Ferry, στον οποίο ανέθεσε να εκπονήσει το επενδυτικό σχέδιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης