Την επιβολή δασμών ύψους 25% σε εισαγωγές αξίας 3,5 δισ. δολ. από τις ΗΠΑ εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει με το σχέδιό του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.

Η Κομισιόν ήδη από χθες, Πέμπτη, διεμήνυσε ότι θα απαντήσει “σθεναρά” στην πρόταση Τραμπ για επιβολή δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα προσφύγει, μαζί με άλλες χώρες, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Πρέπει να δείξουμε ότι κι εμείς επίσης μπορούμε να λάβουμε μέτρα. Αυτό δεν μπορεί να είναι μια μονομερής διατλαντική ενέργεια των Αμερικανών (…) πρέπει να δράσουμε”, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Reuters, ένα άλλο αντίμετρο που εξετάζεται θα στοχεύει συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, ώστε να “εξισορροπηθεί” το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι εξαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ από χώρες της ΕΕ το 2017 ήταν αξίας 5,3 δισ. ευρώ (6,53 δισ. δολάρια) και του αλουμινίου 1,1 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν οι αμερικανικοί δασμοί καλύπτουν όλον τον ευρωπαϊκό χάλυβα, η ΕΕ θα επιβάλει δασμούς 25% σε εισαγόμενα είδη αξίας 2,8 δισ. ευρώ από τις ΗΠΑ. Το ένα τρίτο θα αφορά διάφορες ποιότητες χάλυβα, άλλο ένα τρίτο άλλα βιομηχανικά προϊόντα και το υπόλοιπο αγροτικά προϊόντα.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η λίστα με τα προϊόντα αυτά θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στις χώρες-μέλη της ΕΕ, καθώς απαιτείται η έγκρισή τους για την υιοθέτηση του μέτρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης