Το σκάνδαλο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Danske Bank έλαβε σήμερα νέες διαστάσεις καθώς η βρετανική αρχή εγκλημάτων (NCA) ανακοίνωσε ότι ερευνά τη χρήση εταιριών εγγεγραμμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ).

«Πρόκειται για μέγα σκάνδαλο», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, συντασσόμενη με τις φωνές που ολοένα και πληθαίνουν ζητώντας τη λήψη αυστηρών μέτρων για τα δισεκατομμύρια ευρώ που υποτίθεται ότι ‘ξεπλύθηκαν’ μέσω ευρωπαϊκών τραπεζών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος της NCA δήλωσε ότι η βρετανική υπηρεσία συνεργάζεται με άλλους κυβερνητικούς φορείς για να περιορίσει την ικανότητα των εγκληματιών να χρησιμοποιούν εγγεγραμμένες στη Βρετανία εταιρίες για ξέπλυμα χρήματος.

Βρετανικές και ρωσικές οντότητες κυριαρχούν στη λίστα με τους λογαριασμούς που χρησιμοποιήθηκαν για πληρωμές 200 δισεκ. ευρώ μέσω της μονάδας της Danske Bank στην Εσθονία από το 2007 έως το 2015, πολλές εκ των οποίων είναι ύποπτες, όπως ανακοίνωσε η ίδια η τράπεζα αυτή την εβδομάδα.

Έως το 2013, ο αριθμός των εγγεγραμμένων στο ΗΒ πελατών στο χαρτοφυλάκιο μη κατοίκων της εσθονικής θυγατρικής είχε ξεπεράσει τους 1.000, όπως αποκάλυψε η έρευνα της Danske Bank.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα για να αποτρέψουμε το ξέπλυμα χρήματος», δήλωσε η Βεστάγκερ σε δημοσιογράφους στην Κοπεγχάγη μετά την παραίτηση την Τετάρτη του διευθύνοντος συμβούλου της Danske Τόμας Μπόργκεν, ύστερα από έρευνα που ζήτησε να διενεργηθεί η ίδια η τράπεζα και η οποία αποκάλυψε αστοχίες του παρελθόντος.

Ο 54χρονος Μπόργκεν ήταν επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων της Danske Bank, συμπεριλαμβανομένης και της Εσθονίας, μεταξύ του 2009 και του 2012. Δήλωσε την Τετάρτη ότι ήταν «προσωπικά αθώος από νομική άποψη» ενώ η Danske ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο δεν είχε παραβιάσει τις νομικές υποχρεώσεις του.

Ενδεικτική της αυξανόμενης πίεσης στην Danske Bank, η οποία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με ποινικού χαρακτήρα έρευνες στη Δανία και την Εσθονία, ο διευθύνων σύμβουλος της CARE Danmark ανέφερε στο Twitter ότι το δανέζικο φιλανθρωπικό ίδρυμα αποφάσισε να τερματίσει τη συνεργασία του με την τράπεζα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης