Βουτιά σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή εν μέσω αναφορών ότι ΟΠΕΚ και Ρωσία εξετάζουν την αύξηση της παραγωγής τους έως και κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να καλύψουν την υποχώρηση των προμηθειών από το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουλίου χάνει 1,33 δολ. ή 1,9% στα 69,38 δολ. το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση το συμβόλαιο οδεύει για συνολικές απώλειες 2,7%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αργό Brent υποχωρεί 1,69 δολ. ή 2,1% στα 77,10 δολ. το βαρέλι.

Οι απώλειες ακολουθούν τις αναφορές μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων ότι ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία συζητούν ένα σχέδια για την πρώτη αύξηση της παραγωγής τους από το 2016.

Το Bloomberg αναφέρει ότι οι δύο χώρες εξετάζουν την αύξηση της παραγωγής τους κατά 300.000 με 800.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ το Reuters αναφέρει ότι αυτό το νούμερο ενδεχομένως να φτάσει μέχρι και τα 1 εκατ. βαρέλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία και ο ΟΠΕΚ έχουν συνεργαστεί για τον περιορισμό της παραγωγής τους από τον Ιανουάριο του 2017 σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την παγκόσμια υπερπροσφορά που είχε οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλά πολλών ετών.

Τα παγκόσμια αποθέματα είναι πλέον κοντά στο επίσημο στόχο του ΟΠΕΚ, οδηγώντας στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.

Το σχέδιο για αύξηση της παραγωγής έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι οι εξαγωγές του Ιράν θα υποχωρήσουν μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αλλά και μετά την κατάρρευση της παραγωγής στη Βενεζουέλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης