Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed πρέπει να υπολογίζεται έξι μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής, σύμφωνα με τις δηλώσεις της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen.

H κα Yellen αναφερόμενη στην «αξιοσημείωτη περίοδο» που επισημαίνεται στην ανακοίνωση της FOMC σχετικά με το διάστημα που θα μεσολαβήσει μεταξύ της λήξης του προγράμματος αγορών ομολόγων και της αύξησης επιτοκίων σημείωσε: «Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε στην ανακοίνωση είναι αξιοσημείωτη περίοδος. Είναι ένας όρος που είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς, αλλά πιθανότατα σημαίνει κάτι στην τάξη των έξι μηνών περίπου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Aν υπολογίσει κανείς πως με τον σημερινό ρυθμό μείωσης των αγορών το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί σε πέντε με έξι μήνες, η πρώτη αύξηση επιτοκίων πρέπει να προσδιορίζεται κάπου στα μέσα του 2015. Η νέα καθοδήγηση για την αύξηση των επιτοκίων έχει ως στόχο να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες από ό,τι στο παρελθόν, οι οποίες έχουν πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά» πρόσθεσε η επικεφαλής της Fed.

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί πως η εγκατάλειψη του ορίου του 6,5% για την ανεργία ως κριτηρίου για την αύξηση των επιτοκίων δίνει τη δυνατότητα στους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά ακόμα και μετά την ενίσχυση της απασχόλησης και του πληθωρισμού στα επιθυμητά επίπεδα.

«Η ανακοίνωση προσθέτει την τρέχουσα αντίληψη της Fed: πως ακόμα κι αν η απασχόληση και ο πληθωρισμός είναι κοντά στον στόχο, οι οικονομικές συνθήκες μπορούν να απαιτούν για ένα διάστημα να παραμείνουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια χαμηλότερα από τα επίπεδα που η επιτροπή θεωρεί φυσιολογικά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα» τόνισε η Janet Yellen στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό που λέει η ανακοίνωση είναι πως εξαρτάται από το ποιες θα είναι οι συνθήκες. Πρέπει να δούμε πού βρίσκεται η αγορά εργασίας, πόσο κοντά είμαστε στον στόχο για την πλήρη απασχόληση. Αυτή θα είναι μια πολύπλοκη αξιολόγηση, που δεν θα βασιστεί μόνο σε ένα στατιστικό στοιχείο» συμπλήρωσε.

Τέλος, υποστήριξε πως η νέα καθοδήγηση δεν σηματοδοτεί κάποια αλλαγή κατεύθυνσης στη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η FOMC, αλλά στις συνθήκες στην οικονομία, τονίζοντας πως η αγορά εργασίας βελτιώθηκε γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης