Tα ευρωπαϊκά σχέδια για την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές (φόρος Tobin) ενέχουν υψηλούς κινδύνους για τα κράτη που εμπλέκονται και θα μπορούσαν να απειλήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα δήλωσε ο Christian Noyer, επικεφαλής της Γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας.

Το προσχέδιο της Κομισιόν πρέπει να αναθεωρηθεί εξολοκλήρου, τόνισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξέφρασε τη θέση πως η Γαλλική κυβέρνηση δεν είχε ποτέ την πρόθεση να προκαλέσει την καταστροφή ολόκληρων τομέων του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ανέφερε δε πως η κύρια ανησυχία των κεντρικών τραπεζιτών είναι το πιθανό στέγνωμα της αγοράς repo. Αυτό σημαίνει ότι η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής θα τρωθεί σημαντικά. Οι κίνδυνοι σε όρους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας δεν θα είναι μικροί, τόνισε.

Όπως αναφέρουν οι FT, Γάλλοι τραπεζίτες εκφράζουν την άποψη ότι η επιβολή του φόρου Tobin θα αποδυναμώσει την προσπάθεια του Παρισιού να ανταγωνιστεί το Λονδίνο ως χρηματοοικονομικό κέντρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης