Αμερικανικό χρώμα θα υπάρχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου μετά την τελευταία αύξηση μετοχικού ενός δις. που θα συνοδεύεται με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και άλλων θεσμικών επενδυτών. Οι νέοι μέτοχοι θα αποκτήσουν περίπου το 40% της Τράπεζας έχοντας προσφέρει 24 σεντ ανά μετοχή.

Οι τελευταίες μετοχικές εξελίξεις δείχνουν τη στροφή της Τράπεζας Κύπρου προς δυσμάς και τη μερική περιθωριοποίηση των υφιστάμενων Ρώσων μετόχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε ενδιαφέρον των Ρώσων ανασφάλιστων καταθετών να πάρουν μέρος στην έκδοση κεφαλαίου, κίνηση που ανατρέπει τα σημερινά μετοχικά δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι ο βαθμός συμμετοχής στην εξάσκηση του δικαιώματος των υφιστάμενων μετόχων να ανακτήσουν το 20% της έκδοσης (clawback), θα καθορίσει τη μετοχική δύναμη των νέων μετόχων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες , οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην αύξηση κεφαλαίου είναι η εταιρεία του Wilbur Ross, (η εταιρεία του οποίου (WL Ross & Co. LLC) επένδυσε στην Τράπεζα Κύπρου. Ο 76χρονος Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και μεγιστάνας των αναδιαρθρώσεων προσέλκυσε στην Τράπεζα Κύπρου το 40% των επενδυτών στην αύξηση του ενός δισ. και αποτελεί σήμερα τον νέο ισχυρό μέτοχο.

Πρόσφατα, ανακοίνωσε την έξοδο της εταιρείας του από την Bank of Ireland πουλώντας 1,8 δισ. μετοχές προς 26,5 σεντ η μία που του απέφεραν περίπου 477 εκατ. €, που σημαίνει τριπλασιασμό της αρχικής επένδυσής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την επένδυση των €400 εκατ. αναμένεται να εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη μερίδα των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου και το ποσοστό του να φθάσει στο 19%.

Ο Αμερικανός επενδυτής φαίνεται να έχει διαμηνύσει την επιθυμία της εταιρείας του να έχει αισθητή παρουσία στο ΔΣ της Τράπεζας και σύμφωνα με πληροφορίες θέλει δύο διοικητικούς συμβούλους.

Πέραν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που επένδυσε €120 εκατ. και έχει ποσοστό 5,70% στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου, μέτοχος είναι και το επενδυτικό ταμείο Renova Fund που επενδύει σε κορυφαίες ρωσικές και διεθνείς εταιρείες. Το ταμείο έχει επενδύσει €125 εκατ. και αποκτάει τον έλεγχο του 6% της Τράπεζας Κύπρου. Έχει επενδύει στη Ρωσία, την Ελβετία, την Ιταλία, τη Νότια Αφρική, Ουκρανία, Λετονία, Κιργιζία, τη Μογγολία και σε άλλες χώρες.

Η στρατηγική της Renova στοχεύει στην απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων σε βιομηχανίες με σημαντικό δυναμικό ανάπτυξης και εξυγίανσης. Μέρος στην αύξηση κεφαλαίου του €1 δις. έχει πάρει με €100 εκατ. το επενδυτικό ταμείο Tyrus Fund έχοντας τον έλεγχο του 4,75%.

Οι επόμενες μέρες και μέχρι τέλος του μήνα, θα έχουν αρκετό ενδιαφέρον για την Τράπεζα Κύπρου. Η Τράπεζα αναμένεται να συγκαλέσει τις επόμενες μέρες έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, που θα κληθούν να εγκρίνουν την έκδοση του ενός δισ. € και να αποποιηθούν τα προτιμησιακά τους δικαιώματα. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία, ενδέχεται να είναι στις 28 Αυγούστου.

Η σχετικά χαμηλή τιμή της έκδοσης και ο βαθμός απομείωσης της συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων, προκαλούν προβληματισμό στους μεγάλους ξένους μετόχους της Τράπεζας. Ωστόσο από την προχθεσινή συνεδρίαση φαίνεται ότι το Δ.Σ αναγνωρίζει την αναγκαιότητα κεφαλαίων λόγω των stress tests που θα περάσει η Τράπεζα και οι εξελίξεις ήταν μονόδρομος.

Μεγαλομέτοχος με τα σημερινά δεδομένα της Τράπεζας Κύπρου είναι η Λαϊκή με το 18% που ελέγχει η Αρχή Εξυγίανσης και για να εγκριθεί η έκδοση θα πρέπει να ψηφιστεί από το 75% των παρόντων μετόχων.

Απερικανός επενδυτής «ειδικών αποστολών»

Αρχικά η WL Ross μαζί τη Fairfax Financial Holdings και τρεις ακόμα επενδυτές απέκτησαν το 2011 το 34,9% της τράπεζας σε τιμή 10 σεντ ανά μετοχή.

«Σκοπεύουμε να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στην αναζωογόνηση της Τράπεζας Κύπρου και είμαστε διατεθειμένοι για νέες επενδύσεις στην Κύπρο…», αναφέρει στη δήλωσή του ο Ross. «Πιστεύουμε ότι αυτή η χώρα, η οποία ήκμαζε πριν την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, βρίσκεται στον σωστό δρόμο ανάκαμψης», αναφέρεται στη σχετική δήλωσή του που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου.

Πρόσφατα είχε δηλώσει έτοιμος και για άλλες επενδύσεις την Ευρώπη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχει εισέλθει και στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank και αποτελεί την πρώτη κίνηση για την Ελλάδα. Όπως είπε με συνέντευξή του στο CNBC, τα όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κάνουν ασφαλέστερες τις επενδύσεις στην Ευρώπη.

Η επένδυση στην Τράπεζα Κύπρου ταιριάζει γάντι στην πορεία της WL Ross & Co η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο ενεργές εταιρείες που ειδικεύονται στις αναδιαρθρώσεις οικονομικά πιεσμένων εταιρειών.

Ο μεγιστάνας είναι γιος δικαστή που μεγάλωσε στο New Jersey, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ και αρχικά ήθελε να γίνει συγγραφέας αλλά άλλαξε ιδέα κατά τη διάρκεια καλοκαιρινής εργασίας σε έναν οίκο διαχείρισης επενδύσεων στη Νέα Υόρκη. Το 1961 ξεκίνησε εργασία στη Wood Struthers & Winthrop όπου για 15 χρόνια ασχολήθηκε με προβληματικές επενδύσεις, κάτι που αποτέλεσε για τον ίδιο ευκαιρία να μάθει πώς λειτουργούν οι τράπεζες, οι πιστωτές και τα δικαστήρια.

Το 1976 μεταπήδησε στη Rothschild όπου ως επικεφαλής μονάδας συνέβαλε στην αναδιάρθρωση υποχρεώσεων πέραν των $200 δισ.

Η WL Ross ιδρύθηκε το 2000 με κεφάλαια 400 εκατ. και πλέον ανήκει στην Invesco έχοντας υπό τον έλεγχο της περιουσιακά στοιχεία 7 δισ. $.

Πηγή: www.philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης