Νέα μέτρα, ύψους από 2 έως και 4 δισ. ευρώ, προβλέπει -μεταξύ άλλων- το μνημόνιο ΙΙΙ που αφορά στην περίοδο 2015-2016.

Την ίδια ώρα, πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών αφήνουν να εννοηθεί ότι τα εν λόγω μέτρα θα είναι ύψους 2,7 δισ. ευρώ και όχι 4 δισ. ευρώ, με βάση νεότερες συνεννοήσεις με την τρόικα αλλά και με την επικαιροποίηση που έχει γίνει στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη πλευρά, βάσει της ανεπίσημης μετάφρασης στα Ελληνικά του Μνημονίου ΙΙΙ, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων έως και 4 δισ. ευρώ: «Λαμβάνοντας υπόψη την κυκλική ανάκαμψη και ανάλογα με την επιτυχία μας σε σχέση με τη βελτίωση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας, ίσως χρειαστούμε 2-4 δισεκατομμύρια σε μέτρα για να κλείσουμε το κενό κατά τη διάρκεια 2015-2016 (βλ. παράγραφο 32)».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράγραφος 33, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Στον βαθμό που το δημοσιονομικό έλλειμμα παραμένει, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε για να το καλύψουμε, συμπεριλαμβανομένων της αύξησης των εσόδων μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης μέσω περαιτέρω μειώσεων στις απαλλαγές και στις εκπτώσεις, μέσω της επέκτασης των μέτρων που έχουν λήξει και μέσω στοχευμένων περικοπών στις τρέχουσες δαπάνες. Υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για να επικεντρωθεί εκ νέου το πρόγραμμα επενδύσεων στην πιο αποτελεσματική υποστήριξη στην ανάπτυξη. Θα προσδιορίσουμε συγκεκριμένα σχέδια για το 2015 το αργότερο μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2013, όταν θα καταρτίσουμε ένα αναλυτικό δημοσιονομικό πρόγραμμα για τα έτη 2014-2015, συνεπές με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3 τοις εκατό για το 2015».

Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μνημόνιο Συνεννόησης στις συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής

Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης