Το ευρώ διαπραγματεύθηκε πάνω από τα 1,3100 δολάρια κατά τη συνεδρίαση των ασιατικών αγορών σήμερα, μετά και τη βελτίωση του δείκτη μεταποίησης PMI της HSBC στην Κίνα σε υψηλά 14 μηνών. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 50,9 μονάδες από τις 50,5 μονάδες, πάνω από τις εκτιμήσεις για 50,8 μονάδες, ανοδικά για πέμπτο διαδοχικά μήνα.

Η χθεσινή έγκριση του δανειακού πακέτου της Ελλάδας και της άμεσης εκταμίευσης της πρώτης δόσης σε συνδυασμό με τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την τραπεζική ένωση βοήθησε στη βελτίωση του επενδυτικού συναισθήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα το πρωί, ο οίκος Fitch επιβεβαίωσε την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας ΑΑΑ με αρνητικές προοπτικές. Ο οίκος, ωστόσο, επισημαίνει ότι η αποδυνάμωση του πιστοληπτικού προφίλ της Γαλλίας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες με την ίδια αξιολόγηση, με εξαίρεση τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, είναι το υψηλό και αυξανόμενο επίπεδο του δημόσιου χρέους. Η Fitch εκτιμά ότι, βάσει του κύριου σεναρίου της, το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ αναμένεται να αγγίξει το 94% το 2014 σε σύγκριση με το 92% προηγούμενης εκτίμησης, υψηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ (πάλι με εξαίρεση τη Βρετανία και τις ΗΠΑ).

Στην πορεία της ημέρας αναμένουμε τις ανακοινώσεις των δεικτών PMI σε Γαλλία, Γερμανία και Ευρωζώνη και έπειτα τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη και αργότερα στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, η πτώση στο γιεν συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρεί σε χαμηλά 9 μηνών έναντι του δολαρίου και 4 ετών έναντι του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας. «Το μέγεθος αυτής της πτώσης ίσως δεν είναι τόσο δραματικό σε σχέση με την κατάρρευση στα μέσα Νοεμβρίου» επισημαίνει ο επικεφαλής αναλυτής του DailyFX, John Kicklighter. Παρ’ όλα αυτά, είναι αξιόλογη ως προς τα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύεται το γιεν. Δεδομένης της απουσίας σύνδεσης του νομίσματος με τις τάσεις ρίσκου και εν όψει των εκλογών της Κυριακής στην Ιαπωνία, είναι υψηλό το ρίσκο αντιστροφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: FXCM
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης