Νέα βόμβα από το Βερολίνο, που ακυρώνει τη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία της Γαλλίας.
Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στη γαλλική πρόταση για συμβιβασμό με το ΔΝΤ, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή γιατί ισοδυναμεί με έμμεση μείωση του ελληνικού χρέους, κάτι που δεν δέχεται αυτή τη στιγμή το Βερολίνο, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στο Βερολίνο.

Όπως είπε o ίδιος κυβερνητικός παράγοντας της Γερμανίας, σήμερα πραγματοποιείται στη γερμανική πρωτεύουσα μία διάσκεψη της G20 με την Αφρική, στην οποία παίρνουν μέρος η κα. Λαγκάρντ και ο κ. Σόιμπλε και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο περιθώριο αυτής της διάσκεψης να υπάρξει συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με θέμα το ελληνικό χρέος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε δεν θέλησε να σχολιάσει τη γαλλική πρόταση για συμβιβαστική λύση στην επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου, και ανέφερε ότι πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή μέχρι το Eurogroup της Πέμπτης.

Η γαλλική πρόταση

Δεν υφίσταται «περίπτωση υπέρβασης της απόφασης του Μαΐου του 2016», σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου όσον αφορά τα όρια της συμφωνίας για το χρέος και το ΔΝΤ. Μέσα στα όρια εκείνης της απόφασης αναζητούνται ελαστικές μορφές διατύπωσης και «συν-αντίληψης», που να μπορούν να ικανοποιούν και τις τρεις πλευρές, ήτοι την Ευρωζώνη (ουσιαστικά το Βερολίνο), το ΔΝΤ, αλλά και να μη προκαλούν την απόρριψη της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάπου εκεί ανάμεσα κινείται η γαλλική πρόταση που κόμισε στην Αθήνα ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ.

Η πρόταση αυτή είναι ένας συγκερασμός της πρότασης της 22ας Μαΐου, που είχε απορρίψει η κυβέρνηση, με την αρχική δική του πρόταση, που προέβλεπε άμεση συνάρτηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους μεσομακροπρόθεσμα με την πορεία του ΑΕΠ.

Η πρόταση αυτή περιορίζεται πλέον στα όρια των ελαφρύνσεων που προέβλεπε η απόφαση του Μαΐου του 2016 την οποία είχαν υπογράψει η Ευρωζώνη, το ΔΝΤ και η Ελλάδα.
Αυτός ο συμβιβασμός για να μπορέσει να καλύψει όλες τις πλευρές θα κάνει χρήση μεταβλητών για την ανάπτυξη της οικονομίας μεσομακροπρόθεσμα τέτοιων που να επιτρέπουν τη «λογιστική» σύγκλιση των διαφορών μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το μελλοντικό ΑΕΠ.

Λύση ΔΝΤ προβλέπει το Reuters

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται πιθανότατα να καταλήξουν σε μία συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup της Πέμπτης, ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και μεταθέτοντας για αργότερα το επίμαχο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde πρότεινε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο θα ενταχθεί τώρα στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, καθώς η Αθήνα έχει εκπληρώσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς την εκταμίευση κεφαλαίων έως ότου η ευρωζώνη αποσαφηνίσει το είδος της ελάφρυνσης χρέους που μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το Reuters, τη βούληση του ΔΝΤ να επιτευχθεί συμφωνία υπογραμμίζει το γεγονός ότι στο προσεχές Eurogroup θα δώσουν το παρών ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Poul Thomsen και η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Christine Lagarde.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ακόμη και χωρίς την άμεση εκταμίευση χρημάτων, αρκεί ώστε το το γερμανικό κοινοβούλιο να δώσει το “πράσινο φως” για την επόμενη δόση προς την Ελλάδα, διασφαλίζοντας έτσι ότι η Ελλάδα θα έχει αρκετή ρευστότητα τον Ιούλιο για την αποπληρωμή των λήξεων χρέους και την αποφυγή της αθέτησης πληρωμών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης