Σε αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, σε πρώτη φάση για τους καταναλωτές που τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης και υψηλής τάσης, δηλαδή για τις επιχειρήσεις, θα προχωρήσει από την 1η Ιανουαρίου η ΔΕΗ, για να καλύψει το επιπλέον κόστος της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή του προέδρου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού προς τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νίκο Βασιλάκο, «η ενσωμάτωση του κόστους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα κοστολογικά δεδομένα της ΔΕΗ έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας με συνακόλουθες μεταβολές στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές όλων των τάσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ προτίθεται από την 1η Ιανουαρίου 2013 να εφαρμόσει και στα τιμολόγια υψηλής και μέσης τάσης χρέωση αντίστοιχη της επιβάρυνσης λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» προστίθεται στην επιστολή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιβάρυνση για τη ΔΕΗ λόγω της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας που επιβάλλει την αγορά του συνόλου των δικαιωμάτων ρύπων που χρειάζεται, υπολογίζεται από 300 εκατ. ευρώ έως και 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το ισχύον καθεστώς, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2012, προβλέπει τη δωρεάν κατανομή στους ηλεκτροπαραγωγούς μιας ποσότητας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και την υποχρεωτική αγορά δικαιωμάτων μόνο για τις ποσότητες που ξεπερνούν το επίπεδο αυτό. Το κόστος για τη ΔΕΗ σήμερα δεν ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ, αλλά από την 1/1/2013 η δωρεάν κατανομή καταργείται και η επιχείρηση θα αναγκαστεί να προσφύγει στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων για την αγορά των δικαιωμάτων που της λείπουν. Με δεδομένο ότι στην παρούσα φάση η τιμή των ρύπων κινείται γύρω στα 7 ευρώ/δικαίωμα, το επιπλέον κόστος υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ όλα δείχνουν ότι οι τιμές από την αρχή του έτους και λόγω της αύξησης των αναγκών θα αυξηθούν. Έτσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, ενδέχεται να φθάσουν τα 15 ευρώ/δικαίωμα. Εφόσον η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθεί, το επιπλέον κόστος για τη ΔΕΗ θα είναι της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ.

Τώρα σε ό,τι αφορά στη χθεσινή επιστολή του κ. Ζερβού πρέπει να σημειωθεί ότι αναφέρει πως το επιπλέον κόστος θα μετακυλιστεί σε όλους τους καταναλωτές. Ωστόσο, η αρχή γίνεται από τα τιμολόγια μέσης και υψηλής τάσης, τα οποία στην παρούσα φάση είναι απελευθερωμένα. Η επιβάρυνση στα τιμολόγια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, εκτιμάται γύρω στο 10%, πηγές της ΔΕΗ ωστόσο απέφυγαν να προσδιορίσουν το ποσοστό λέγοντας ότι τα τιμολόγια είναι απελευθερωμένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης