Τη χρήση των δανείων για την επαναγορά ομολόγων ώστε να μειωθεί ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Joerg Asmussen.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Asmussen, σε συνέντευξή του στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung η οποία θα δημοσιευθεί το Σάββατο, τονίζει πως ο στόχος θα ήταν η επίτευξη του στόχου για μείωση του δείκτης χρέους προς ΑΕΠ στο 120% το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως το επίπεδο χρέους της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά πολύ πάνω από το στόχο του 120% του ΑΕΠ έως το 2020,» τονίζει το στέλεχος της ΕΚΤ.

«Γι’ αυτό, πρέπει να εξεταστούν τρόποι που θα καταστίσουν εφικτή την επίτευξη του στόχου. Ένα ενδεχόμενο θα ήταν η επαναγορά χρέους.»

Ωστόσο ο Asmussen δεν ανέφερε λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα αποκτούσε τα χρήματα για την επαναγορά των ομολόγων, σημειώνοντας παράλληλα πως η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο εγχείρημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ξεκάθαρο πως η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε επαναγορές ομολόγων. Αυτό είναι ένα ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση.»

Στη συνέχεια το στέλεχος της ΕΚΤ τονίζει πως τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αρκετά χαμηλότερα από την ονομαστική τους αξία και έτσι εάν η ελληνική κυβέρνηση ξεκινούσε τώρα τις επαναγορές ομολόγων θα πλήρωνε 50 έως 70 ευρώ για κάθε 100 ευρώ ονομαστικού χρέους.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης