«Αποδεκατισμένη» χαρακτηρίζει η Citigroup την ελληνική κυβέρνηση, μετά την οριακή πλειοψηφία στην ψηφοφορία των μέτρων λιτότητας. Eκτιμά, ότι εάν καταρρεύσει και γίνουν εκλογές, το σενάριο για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα επανέλθει δριμύτερο. Επίσης, σημειώνει ότι χωρίς αποφάσεις θα είναι το Eurogroup της Δευτέρας που είχε προγραμματισθεί για να συζητηθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ.

Στη σημερινή και ανανεωμένη με βάση τις εξελίξεις, έκθεσή της, η Citigroup σχολιάζει με επιφυλακτικότητα και σκεπτικισμό την απώλεια συνοχής και δύναμης στην κυβέρνηση, που προκάλεσε η χθεσινή ψηφοφορία του νομοσχεδίου. Η εξέλιξη αυτή, φέρνει πιο κοντά τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εάν δεν αντέξει η κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την 10σέλιδη, εφ όλης της τρέχουσας ύλης, έκθεση με τίτλο: «Euro Area: Sovereign Debt Crisis Update: Greece Just Passed a Hurdle, ECB Leaning Towards Rate Cut» (Ενημέρωση για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη: Η Ελλάδα μόλις πέρασε ένα εμπόδιο, η ΕΚΤ κινείται προς νέα μείωση επιτοκίων), που παρουσίασε το www.bankingnews.gr, η ελληνική κυβέρνηση βγήκε «λαβωμένη» από την ψηφοφορία της Τετάρτης, καταφέρνοντας να περάσει τα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων με 153 ψήφους υπέρ. Αν και η ψήφιση του προϋπολογισμού το βράδυ της Κυριακής φαίνεται ότι θα είναι θετική, ωστόσο η απώλεια 6 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, επαναφέρει τις ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη Citigroup, ο κίνδυνος της πολιτικής σταθερότητας επανέρχεται στη χώρα, ενώ σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αντέξει και αποφασίσει να γίνουν εκλογές, τότε το σενάριο για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα επανέλθει δριμύτερο.

Αναφορικά με την επικείμενη εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, η Citigroup επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να δώσουν το «πράσινο φως» στο προσεχές Eurogroup της Δευτέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασικό εμπόδιο είναι ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται λόγω της παροχής διετούς παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, λόγω της αδυναμίας των Ευρωπαίων να πείσουν τους πολίτες να αποδεχτούν haircut στα ομόλογα που κατέχουν, τότε οι επιλογές του Eurogroup θα είναι, είτε να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας είτε, η ΕΚΤ να αποδεχτεί να παραιτηθεί των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, είτε ακόμη και ο συνδυασμός αυτών των δύο. Εκτιμά επίσης, ότι το Eurogroup δεν θα μπορέσει να λάβει την τελική απόφαση, κάτι που θα προκαλέσει και καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα.

Τέλος, η Citigroup αναφέρεται και στις καλύτερες εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, για την οποία εκτιμά πως θα συρρικνωθεί κατά 6% φέτος και κατά 4,2% το 2013, για να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6% την επόμενη χρονιά (2014).

Στην έκθεση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οίκου σημειώνεται ότι οι προβλέψεις είναι ελαφρώς καλύτερες από αυτές της ελληνικής κυβέρνησης οι οποίες κάνουν λόγο για συρρίκνωση 4,5% το 2013 και ανάπτυξη 0,2% το 2014.

Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος, προβλέπει αύξησή του στο 176,7% του ΑΕΠ το 2012, δηλαδή 16 ποσοστιαίες μονάδες απ’ ότι ανέμενε την άνοιξη. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη ύφεση και στις αποκλίσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το χρέος θα ανέλθει στο 188,9% του ΑΕΠ το 2014 και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνεται. Η κυβέρνηση είχε προβλέψει άνοδο του χρέους στο 191,6% του ΑΕΠ το 2014.
Σε ότι αφορά την ανεργία, η Citigroup προβλέπει ότι θα αυξηθεί περαιτέρω το 2013, προτού υποχωρήσει στο 22% περίπου το 2014.

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης