Ο επικεφαλής της Κ.Ο. των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, δεν αποκλείει ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα και εκτιμά πως είναι δυνατή η διασφάλιση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για αυτό.

Πληθαίνουν οι ενδείξεις που θέλουν τις χώρες της Ευρωζώνης να προσφεύγουν σε ένα τρίτο πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που συνεπάγεται η επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής. Αυτό που μέχρι πριν από λίγες ημέρες φαινόταν αδιανόητο στο Βερολίνο, δείχνει να είναι τώρα η επικρατέστερη επιλογή, πιθανότατα σε συνάρτηση με ένα πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild», ο πρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών CDU, Φόλκερ Κάουντερ, δεν αποκλείει ένα τρίτο πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Αθήνα. Μάλιστα, θεωρεί πιθανό αυτό το πακέτο να «περάσει» από το Bundestag χωρίς τη συμβολή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους (Grüne), αλλά μόνο με τις ψήφους των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU / CSU) και των Φιλελεύθερων (FDP). «Κάθε φορά που απαιτήθηκε, είχαμε δική μας πλειοψηφία. Γνωρίζω, όμως, επίσης ότι δεν είναι εύκολη η κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα» είπε χαρακτηριστικά ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Στέφαν Μύλερ, πρόεδρος της Κ.Ο. του βαυαρικού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο οποίος επίσης δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο παράτασης της παροχής βοήθειας προς την Αθήνα, σύμφωνα με δήλωσή του σε συνέντευξή του σήμερα στην «Deutschlandfunk».

Δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω περικοπές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O πρόεδρος της ΚΟ της CDU Φόλκερ ΚάουντερΟ Φόλκερ Κάουντερ απέφυγε να τοποθετηθεί στο ζήτημα ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, παραπέμποντας στην έκθεση της τρόικας. Ωστόσο, ο συντηρητικός πολιτικός προειδοποίησε για τις συνέπειες μιας «υπερεπιβάρυνσης» των Ελλήνων. Η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους που της έχουν τεθεί, όμως πιθανότατα δεν είναι σε θέση να κάνει περισσότερες περικοπές, επεσήμανε ο κ. Κάουντερ, προθέτοντας ότι «το ζητούμενο θα πρέπει τώρα να είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας».

Χθες, σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η πρόταση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχουν κρατικοί πιστωτές δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα της Ευρωζώνης και χαρακτήρισε πιο ρεαλιστικό ένα πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.

Πηγή: Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης