Η επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές έχει αρχίσει να επιβαρύνει την ευρωπαϊκή οικονομία δήλωσε, την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος εκτίμησε ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H EKT επέμενε να μην εφαρμοστεί το bail-in στις ελληνικές τράπεζες, καθώς αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό για την οικονομική ανάκαμψη και επιβλαβές για την oικονομίαΒέβαια, διευκρίνισε ότι είναι ακόμη νωρίς να καταλήξουμε σε σαφή συμπεράσματα για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο και τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει σε ετοιμότητα να αναλάβει και πάλι δράση προκειμένου να διασφαλίσει τους στόχους της νομισματικής πολιτικής.

Επίσης, η ΕΚΤ κατά τη σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε -όπως ήταν αναμενόμενο- να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Όχι σε bail-in

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε επιπλέον ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέμενε να μην εφαρμοστεί το bail-in στους καταθέτες των ελληνικών τραπεζών, καθώς κρίθηκε ότι το μέτρο αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό για την οικονομική ανάκαμψη και επιβλαβές για την ελληνική οικονομία.

«Θα είχε πλήξει αποταμιευτές, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Η άποψη της ΕΚΤ έγινε δεκτή» δήλωσε προσθέτοντας ότι «παρόμοιες ανησυχίες για τους ομολογιούχους προτεραιότητας δεν έγιναν αποδεκτές».

Όσον αφορά στην επαναφορά του waiver (αποκλεισμό) στα ελληνικά ομόλογα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι προϋπόθεση είναι η χώρα να βρίσκεται σε πρόγραμμα καθώς και να δείχνει «ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος διασφαλίζοντας τη συνεχή εφαρμογή του».

Θα εξεταστούν επίσης ορισμένα ορόσημα (στην εφαρμογή του προγράμματος) και με βάση την αξιολόγηση το Δ.Σ. θα πάρει τις αποφάσεις του.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ διευκρίνισε πάντως όταν ακόμα και με την επαναφορά του waiver σε ισχύ θα πρέπει να εξεταστούν ορισμένες προϋποθέσεις για να διαπιστώσει το Δ.Σ. αν μπορεί να ξεκινήσει τις αγορές.

«Μια τέτοια λέει ότι αγορές δεν μπορούν να γίνουν όσο διαρκεί η αξιολόγηση. Υπάρχουν επίσης τα όρια στον κάθε εκδότη και τέλος θα πρέπει να δούμε και την αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Διαβάστε επίσης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης