Με το βλέμμα στραμμένο στον Μάριο Ντράγκι βρίσκονται οι αγορές, καθώς ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα κληθεί σήμερα να εξετάσει το ενδεχόμενο να λάβει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των αποπληθωριστικών τάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στον Μάριο Ντράγκι βρίσκονται οι αγορές, καθώς ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα κληθεί σήμερα να εξετάσει το ενδεχόμενο να λάβει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των αποπληθωριστικών τάσεωνΣήμερα η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει την πρώτη συνεδρίασή της μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού που έχει ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες ως αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης των τιμών των εμπορευμάτων και ιδιαίτερα του πετρελαίου.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν σε ξένα πρακτορεία αναλυτές, ύστερα από την υπερδραστηριότητα που υπήρξε το καλοκαίρι σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, η σημερινή συνεδρίαση θα αναμενόταν να είναι μία συνεδρίαση μετάβασης από το καλοκαίρι σε business mode. Ωστόσο, λόγω της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές, θα βρεθούν στο επίκεντρο τα μέτρα αντιμετώπισης των αποπληθωριστικών πιέσεων.

Έτσι, δεν αποκλείεται ο Ντράγκι να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δεδομένου ότι, όταν η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε QE (αγορά κρατικών ομολόγων) ύψους 60 δις ευρώ τον μήνα, τα επιτόκια των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων είχαν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και τα σημάδια επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, τα οποία φάνηκαν την τελευταία εβδομάδα, δημιούργησαν αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές. Και με το ευρώ να θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, η ενίσχυσή του ενδεχομένως να αποτελούσε πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγέων και κατά συνέπεια να ενίσχυε τις αποπληθωριστικές τάσεις.

Πάντως, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να δώσει σήμερα το στίγμα της πολιτικής που θα υιοθετήσει, στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Aσφυξία λόγω ασιατικών αγορών

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την κρίση στις ασιατικές αγορές, η οποία, όπως ανέφερε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει σημαντικότερες συνέπειες από ό,τι προβλεπόταν.

«Η μετάβαση της Κίνας σε έναν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, αν και γενικά ανταποκρίνεται στις προβλέψεις (που είχαν γίνει), μοιάζει να έχει διασυνοριακές επιπτώσεις πιο σημαντικές από αυτές που αναμένονταν προηγουμένως, κάτι που αντανακλάται στην πτώση των τιμών των πρώτων υλών και (στις αναταράξεις) στις χρηματαγορές» υπογράμμισε το ΔΝΤ στο σημείωμά του, εν όψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Άγκυρα.

Όπως τόνισε ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός, η παγκόσμια ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν βραδύτερη από εκείνη που καταγραφόταν την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, «αντανακλώντας την επιβράδυνση (της δραστηριότητας) στις αναπτυσσόμενες χώρες και μια ασθενέστερη ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες οικονομίες».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης