Μετά την παρόμοια αξιολόγηση του οίκου Moody’s, τον περασμένο Σεπτέμβριο, τώρα και ο δεύτερος από τους λεγόμενους μεγάλους αμερικάνικους οίκους αξιολόγησης, ο Fitch, επιβεβαίωσε σήμερα την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ για το αξιόχρεο της Αυστρίας και τη σταθερή προοπτική της.

Σε σχέση με εκείνη της Moody’s, τέλη Σεπτεμβρίου, που κατέγραφε μια «αρνητική» προοπτική, η σημερινή αξιολόγηση από τον Fitch, με «σταθερή» προοπτική, είναι θετικότερη και μάλιστα επιβεβαιώνει, πέρα από τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση, τη βραχυπρόθεσμη με ένα F1+.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αξιολόγηση αναφέρεται ότι απροσδόκητες δαπάνες από τις τρέχουσες αναδιαρθρώσεις τραπεζών, θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στα δημόσια οικονομικά και την αξιολόγηση και πως στο παρόν επισφαλές περιβάλλον, οι αυστριακές τράπεζες, εξαιτίας της μεγάλης έκθεσής τους στις ευρωπαικές αναδυόμενες χώρες, θα παρέμεναν ευάλωτες σε μια συστημική κρίση στις χώρες αυτές.

Η επιδίωξη της αυστριακής κυβέρνησης να εξοικονομήσει μέχρι το 2016, με ένα πακέτο λιτότητας, το ποσό των 27,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκτιμάται στην αξιολόγηση ως επαρκής, για να οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου χρέους, παρά τις ανασφάλειες σε ορισμένα από τα σχεδιαζόμενα μέτρα προσαρμογής.
Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης