Σταθερή διατηρεί ο οίκος Standard & Poor’s τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας. Στη χώρα όμως μαίνεται η αντιπαράθεση των ισπανικών περιφερειών με την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s άφησε αμετάβλητο στη βαθμίδα «BBB+» το αξιόχρεο της ισπανικής οικονομίας και διατήρησε την «αρνητική» προοπτική της χώρας. Η δέσμευση της Ισπανίας για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θεωρείται «ισχυρή». Η αρνητική προοπτική συνδέεται με την ύπαρξη πολλών κινδύνων στην προσπάθεια αποκατάστασης της ισορροπίας της 4ης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο εσωτερικό της χώρας διευρύνεται το μέτωπο των συγκρούσεων των περιφερειών με την κυβέρνηση. Χθες, ο εκπρόσωπος της περιφέρειας της Ανδαλουσίας εγκατέλειψε τη συνάντηση με τον Ισπανό υπουργό Προϋπολογισμού Κρίστομπαλ Μοντόρο, υποστηρίζοντας ότι η λιτότητα του 2012 θα «πνίξει» την οικονομία της. Οι περιφέρειες της Αστούριας και των Κανάριων Νησιών καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση των δημοσιονομικών στόχων. Ο υπουργός Μοντόρο διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί απόκλιση των δημοσιονομικών στόχων.

Οι περιφέρειες που διαμαρτύρονται επικρίνουν ην κυβέρνηση για τη διατήρηση του ορίου για το έλλειμμα σε περιφερειακό επίπεδο στο 1,5%, αν και η κεντρική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσει το έλλειμμα του 2012 στο 6,3% του ΑΕΠ από 5,3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης