Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο μετακύλισης (rollover) της λήξης των ελληνικών ομολόγων ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μario Draghi, διαμηνύοντας πως «ποτέ δεν συζητήθηκε ένα τέτοιο θέμα».

Στη συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης που παραχώρησε σήμερα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ , χαρακτήρισε πρώιμη κάθε συζήτηση για την εξέλιξη του προγράμματος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων. Διευκρίνισε, πως «είναι πολύ νωρίς να πούμε για το πως εξελίσσεται το πρόγραμμα επαναγοράς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θεωρώ ότι ζητάμε πολλά από τον ιδιωτικό τομέα να κάνει για την Ελλάδα. Αντίθετα ζητάμε από τον δημόσιο τομέα να κάνει πολλά», ανέφερε στη συνέχεια, πετώντας επί της ουσίας το μπαλάκι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη στήριξη της Αθήνας.

«Η Ελλάδα δεν έχει φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα εξαιτίας πλημμελούς τήρησης του προγράμματός της» σχολίασε ο κ. Ντράγκι αφήνοντας αιχμές για τις καθυστερήσεις που έχει σημειώσει κατά τα τελευταία χρόνια η ελληνική πλευρά.

«Δεν συμφωνώ ότι δίδεται στην Ελλάδα φάρμακο που τη σκοτώνει», σημείωσε στη συνέχεια ο τραπεζίτης για να εξηγήσει πως η ΕΚΤ έχει κάνει πολλά πράγματα για να στηρίξει την Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις μεταρρυθμίσεις για να ξεκινήσει η ανάπτυξη, πρόσθεσε για να διευκρινίσει επίσης πως «η ΕΚΤ δεν λέει στις κυβερνήσεις τι πρέπει να κάνουν. Ξέρουν τις συνθήκες, ξέρουν τη λύση, οφείλουν να εφαρμόσουν αυτά που πρέπει».

Τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013 θα παραμείνουν σε ισχύ τα προσωρινά μέτρα της ΕΚΤ για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, διευκρίνισε στη συνέχεια ο διοικητής της ΕΚΤ.

Όπως εξήγησε, η αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας θα διατηρηθεί και το 2013, με την ουσιαστική ανάκαμψη να τοποθετείται στα τέλη του ερχόμενου έτους. «Στα τέλη του 2013 αναμένεται να υπάρξει σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως θα συνεχιστεί η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας την επόμενη διετία.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και οι εκδόσεις ομολόγων των κυβερνήσεων συνιστούν τις δύο κύριες αιτίες για την ανησυχία των αγορών, όσον αφορά στην Ευρωζώνη.

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και στα σχέδια για σύστασης μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας, τόνισε πως η δόμηση ενός εποπτικού οργάνου των τραπεζών αποτελεί σημαντικό βήμα σύγκλισης στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, εξήγησε πως δεν είναι εφικτό η ΕΚΤ να αναλάβει την εποπτεία και των 6.000 ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Ένα πιστωτικό κραχ ήταν προ των πυλών το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά αποφεύχθηκε από τα προγράμματα LTROs της ΕΚΤ», αποκάλυψε σήμερα ο Draghi.

Εστιάζοντας στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, τον ESM, o Draghi υπογράμμισε πως συνιστά ένα άκρως απαραίτητο εργαλείο, σε συνδυασμό με το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του παραδέχθηκε πως το Δ.Σ. της ΕΚΤ πράγματι συζήτησε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, αλλά όπως εξήγησε, στο τέλος επικράτησε η άποψη να διατηρηθεί αμετάβλητο.

«Είναι φυσιολογικό να βλέπουμε διαφορές στο κόστος πιστώσεων σε διαφορετικές περιοχές της ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι αποτιμάται διαφορετικά ο κίνδυνος κάθε επιχείρησης σε συνδυασμό με τη χώρα που αυτές βρίσκονται», πρόσθεσε.

Παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας το επόμενο έτος, ο κ. Draghi σημείωσε τα εξής: Η ανάπτυξη το 2013 αναμένεται μεταξύ -0,9% και +0,3%, έναντι των προηγούμενων προβλέψεων για -0,4% και +1,4% που είχαν διατυπωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει λίγο πάνω από το 2% το 2013 με τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό να διαμορφώνονται: το 2012 στο 2,5%, το 2013 μεταξύ 1,1%-2,1% και το 2014 μεταξύ 0,6%-2,2%.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι: «οι δημοσιονομικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι των ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσουν και την ευρωζώνη.

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης