«Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να ενισχύεται, ωστόσο η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και διατηρούνται οι καθοδικοί κίνδυνοι» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Νομισματική και Χρηματοοικονομική Επιτροπή (IMFC) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 29ης συνόδου.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι η δημιουργία μιας πιο δυναμικής, βιώσιμης, ισορροπημένης και πλούσιας σε θέσεις εργασίας οικονομίας παραμένει ύψιστος συλλογικός στόχος των μελών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τονίζει ότι τα μέλη της θα εφαρμόσουν φιλόδοξα μέτρα για να διατηρηθεί η ανάκαμψη και θα προχωρήσουν στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ θα τοποθετήσουν το δημόσιο χρέος σε βιώσιμη τροχιά.

Την ίδια ώρα δεσμεύονται να ενισχύσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να συνεργαστούν πιο στενά για τη διαχείριση των δευτερογενών συνεπειών.

Σύμφωνα με την IMFC, στους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη περιλαμβάνονται η επανεμφάνιση της αστάθειας στις αγορές, ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες, τα υψηλά επίπεδα του δημόσιου χρέους καθώς και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, η επιτροπή τονίζει ότι η ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, παραμένει υψηλή σε αρκετές χώρες, πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικές που ευνοούν την ανάπτυξη.

Όσον αφορά στη νομισματική πολιτική το ΔΝΤ προτρέπει την Ευρωζώνη να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση. Εκτιμά πως τα αναδυόμενα κράτη που δεν αντιμετωπίζουν πληθωριστικές πιέσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν ανάλογα τη νομισματική πολιτική για να ανακόψουν πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Τέλος, προτρέπει την ΕΚΤ να λάβει επιπρόσθετα μέτρα, αν ο χαμηλός πληθωρισμός «επιμείνει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης