Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να διευθετήσουν σειρά φορολογικών υποχρεώσεων.

Από σήμερα έως και την Παρασκευή οι πολίτες θα πρέπει να σπεύσουν σε τράπεζες και εφορίες προκειμένου να καταβάλουν τα ανάλογα ποσά για τα τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και τυχόν φορολογικές ρυθμίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραδοσιακά τέλος του έτους σημαίνει για εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Επίσημα το περιθώριο για την πληρωμή τους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, εφόσον βέβαια θα τα πληρώσετε ηλεκτρονικά και έχετε ενημερωθεί για το πότε η τράπεζα χρεώνει τις ηλεκτρονικές πληρωμές της τελευταίας στιγμής. Αντίθετα, οι πληρωμές στο γκισέ της τράπεζας έχουν προθεσμία έως το μεσημέρι της Παρασκευής.

Παράλληλα, έως το μεσημέρι της Παρασκευής 29 Δεκεμβρίου έχουν περιθώριο και όσοι έχουν αποφασίσει αντί να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας να καταθέσουν τις πινακίδες τους στην εφορία. Η κατάθεση γίνεται μόνο στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ και θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τα εξής:

– Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Πινακίδες.

– Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ.

– Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.

– Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.

– Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

-Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία βεβαιώνεται ότι το Ι.Χ θα σταθμεύσει σε ιδιωτικό χώρο και όχι στον δρόμο.

Επιπλέον, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2017. Η τελευταία δόση θα καταβληθεί τον Ιανουαρίου του 2018, ενώ θα πρέπει να φροντίσουν και για την πληρωμή της δόσης εάν έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο. Είτε η δόση αφορά την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή ρύθμιση περισσότερων δόσεων, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν για να μην έρθουν αντιμέτωποι με προσαυξήσεις ή την απειλή κατασχέσεων. 

Ειδικές υποχρεώσεις βέβαια και έχουν και οι επιχειρήσεις, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου τα νομικά πρόσωπα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ έως το τέλος του μήνα θα πρέπει οι επιχειρήσεις οι οποίες τηρούν διπλογραφικό σύστημα να καταβάλουν το ΦΠΑ Νοεμβρίου.

Περιθώριο έως το τέλος του μήνα έχουν και τα νομικά πρόσωπα να υποβάλουν και να πληρώσουν την παρακράτηση του 15% στα μερίσματα που διένειμαν.

Τέλος, μέχρι μεθαύριο Παρασκευή οι κληρονόμοι θα πρέπει να καταθέσουν χειρόγραφα στην εφορία τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογουμένου που απεβίωσε το 2016. Πριν από την υποβολή της δήλωσης απαιτείται ενημέρωση του τμήματος διοικητικής και μηχανογραφικής υποστήριξης της ΔΟΥ του αποβιώσαντος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης