Η αρχή του… κακού στις αγορές έγινε την Τετάρτη μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC). Πολλοί αξιωματούχοι τάσσονται είτε υπέρ της παύσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας είτε υπέρ της διαφοροποίησης του ρυθμού εφαρμογής των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης, γεγονός που οδήγησε σε μαζική αποκόμιση κερδών (profit-taking).

Οι ρευστοποιήσεις σήμερα επιτείνονται, με την αποστροφή ρίσκου να αποτελεί κυρίαρχο καταλύτη στις αγορές. Ενδεικτικά, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου (EURUSD) καταγράφει νέα χαμηλά επίπεδα για το 2013 στο 1,3170, ενώ πλήγμα δέχεται μέχρι και το δολάριο Καναδά, αφού η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έναντι του καναδικού δολαρίου σκαρφάλωσε σε υψηλά επταμήνου στο 1,0200. Σε γενικές γραμμές, στην αγορά forex μεγάλος κερδισμένος είναι το γιεν και έπειτα το δολάριο και μεγάλος ηττημένος το ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αρνητικές εξελίξεις της ημέρας στη διάρκεια της συνεδρίασης των ευρωπαϊκών αγορών περιλαμβάνονται τόσο οι χαμηλότεροι των εκτιμήσεων δείκτες PMI σε Ευρωζώνη, Γερμανία και Γαλλία όσο και η δήλωση της Κομισιόν ότι στην αναθεωρημένη έκθεσή της θα παρουσιάσει χειρότερες τις προοπτικές για τη γαλλική οικονομία.

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, οι δείκτες PMI παραμένουν κάτω από το όριο ανάπτυξης/συρρίκνωσης των 50,0 μονάδων, προετοιμάζοντας για συρρίκνωση του ΑΕΠ και το πρώτο τρίμηνο του 2013, τη στιγμή που πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη δεν θα επιστρέψει στην ανάπτυξη νωρίτερα από το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Καλός οιωνός ήταν, αντίθετα, οι δημοπρασίες ομολόγων στην Ισπανία ξεπερνώντας τον στόχο της κυβέρνησης. Στη Γαλλία, όμως, το κόστος δανεισμού αυξήθηκε στις δημοπρασίες τίτλων λήξης το 2015 και το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: FXCM
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης