Οι κινεζικές εταιρίες φωτοβολταϊκών προβαίνουν σε επιθετικές κινήσεις προκειμένου να αποκτήσουν τεχνολογίες αιχμής ενώ παράλληλα το Πεκίνο θέτει νέους στόχους οι οποίοι μπορούν να καταστήσουν την Κίνα το μεγαλύτερο εγκαταστάτη φωτοβολταϊκών παγκοσμίως, σημειώνουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Πράγματι, αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας της Κίνας, Liu Tienan, ανακοίνωσε ότι η Κίνα, η οποία ήδη κατέχει τον τίτλο του μεγαλύτερου παραγωγού φ/β παγκοσμίως, θα διπλασιάσει το ρυθμό εγκατάστασης έργων ηλιακής ενέργειας, προκειμένου έως το τέλος του 2013 να έχουν εγκατασταθεί 10 GW νέων έργων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ισχύς, μεταφραζόμενη σε ηλεκτροπαραγωγή, αντιπροσωπεύει περίπου το ¼ της παγκόσμιας ζήτησης ενώ παράλληλα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό, στο οποίο, έως σήμερα, η Κίνα εξήγαγε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της.
Η τολμηρή αυτή στρατηγική της Κίνας έρχεται εν μέσω της γενικότερης προσπάθειας να διατηρηθεί η κερδοφορία των εταιριών του κλάδου, η οποία έχει πληγεί δραματικά από το τεράστιο πλεόνασμα προσφοράς και τη ραγδαία πτώση των τιμών.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από τους αισιόδοξους στόχους που θέτει το Πεκίνο για την τόνωση της εγχώριας βιομηχανίας εντός της χώρας, σύμφωνα με κάποιους, το «μυστικό» που θα καταστήσει τους κινέζους παραγωγούς αήττητους στο παγκόσμιο παιχνίδι είναι η δυναμική τους επέκταση σε τεχνολογίες αιχμής, οι οποίες θα τους δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να στέκονται δυναμικά απέναντι στον ανταγωνισμό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κινεζική εταιρία Hanergy, η οποία, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της, Li Hejun, προβαίνει άμεσα σε σημαντικές εξαγορές εταιριών που ειδικεύονται στην τεχνολογία thin film.
Πιστεύουμε ότι η τάση της παγκόσμιας ηλιακής ανάπτυξης είναι τα φωτοβολταϊκά thin film, δηλώνει ο κ. Λι, προσθέτοντας ότι το μυστικό για την επιβίωση εξαρτάται από το ποιος έχει στη διάθεσή του τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης