Τραπεζική αργία είναι σήμερα στις ΗΠΑ λόγω της ημέρας των Βετεράνων, αν και οι αγορές είναι ανοιχτές, με εξαίρεση την αγορά ομολόγων. Κατά συνέπεια, αναμένεται περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά συναλλάγματος, ενώ από θεμελιώδη άποψη τα επενδυτικά βλέμματα στρέφονται στη διεξαγωγή του σημερινού Eurogroup και στις πιθανές αποφάσεις για την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι δεν είναι ρεαλιστική μια προσδοκία τελικών αποφάσεων για την Ελλάδα, ενώ στο ίδιο μήκος κλίματος κινήθηκε και η δήλωση του Jean-Claude Juncker.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι έχει ήδη σταλεί η έκθεση της τρόικας και ότι επιθυμεί την αμεσότερη εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης στην Ελλάδα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι σήμερα δεν θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης.

Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου έχασε τα πρωινά κέρδη (που ακολούθησαν την υπερψήφιση του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2013) και υποχώρησε κάτω από το 1,2700, για να επιχειρήσει νέα ανοδική αντίδραση. Τα χαμηλά 2 μηνών θα μπορούσαν να προσφέρουν πιθανή στήριξη στο 1,2689.

Στις υπόλοιπες ισοτιμίες, αυτή του δολαρίου-γιεν παραμένει κάτω από το 79,50, ενώ η ισοτιμία βρετανικής λίρας-δολαρίου διαπραγματεύεται κάτω από το επίπεδο του 1,5900. Ανοδικά σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ κινούνται τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλες σημαντικές εξελίξεις

– Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Monti επανέλαβε ότι η Ιταλία δεν χρειάζεται διάσωση.
– Ο Rehn ανέφερε ότι η Γαλλία δεν θα μπορέσει να επιτύχει τον στόχο ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2013.
– Ο Riley της Fitch σημείωσε ότι θα επαναξιολογήσει την Ιταλία στο τέλος του έτους, με την πτωτική αναθεώρηση της ανάπτυξης να αποτελεί λόγο ανησυχίας.
– Η πρόβλεψη της ΙΕΑ είναι οι ΗΠΑ να γίνουν ο μεγαλύτερος παγκόσμιος παραγωγός πετρελαίου έως το 2017.

Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης