Έντεκα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον πρόθυμα να εφαρμόσουν τον φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών (φόρος Τόμπιν), μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως στη χθεσινή συνεδρίαση των υπ. Οικονομικών της Ε.Ε. (ECOFIN).

Πέραν της χώρας μας, τον συγκεκριμένο φόρο είναι πρόθυμες να εφαρμόσουν οι Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Πορτογαλία. Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα φορολογίας, Αλγκίρντας Σέμετα, υπογράμμισε ότι: «προτείναμε τον συγκεκριμένο φόρο ως ένα νέο μέσο από το οποίο θα μπορούμε να φορολογούμε με ορθότερο τρόπο τις συγκεκριμένες συναλλαγές και το οποίο παράλληλα θα προωθήσει την ύπαρξη περισσότερο ορθολογικού και λιγότερου ριψοκίνδυνου trading. Επίσης, μέσω αυτού του φόρου, ο οποίος πλέον θα εφαρμοστεί από 11 κράτη-μέλη της Ε.Ε., μπορούμε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να υπάρξει κατακερματισμός στον τρόπο φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απέστειλε επιστολή προς τον κ. Σέμετα, στην οποία – μεταξύ άλλων- αναφέρει ότι η χώρα μας «επιθυμεί να προχωρήσει περαιτέρω το ζήτημα αυτό και ως εκ τούτου να υποστηρίξει την εναρμονισμένη εφαρμογή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών μέσω ενισχυμένης συνεργασίας, που θα βασίζεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια οδηγία του Συμβουλίου, για ένα κοινό σύστημα φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών». Σημειώνεται ότι, προκειμένου ο συγκεκριμένος φόρος να μπορεί να τεθεί σε ισχύ, θα έπρεπε να λάβει τη στήριξη τουλάχιστον εννέα κρατών της Ένωσης.

Φυσικά, η όλη διαδικασία δεν ήταν διόλου εύκολη, καθώς Βρετανία και Σουηδία είναι δύο χώρες οι οποίες εκφράζουν ιδιαίτερα έντονες αντιρρήσεις. Κυρίως το Λονδίνο έχει υποστηρίξει με κάθε τρόπο ότι είναι λάθος η Ε.Ε. να εφαρμόσει μόνη της τον φόρο Τόμπιν, ενώ δεν τον εφαρμόζουν άλλες περιοχές της υφηλίου και κυρίως οι ΗΠΑ, καθώς με αυτόν τον τρόπο οι αγορές της θα χάσουν σημαντικό μερίδιο της ανταγωνιστικότητάς τους.

Στον αντίποδα, οι υπέρμαχοι του φόρου Τόμπιν τονίζουν ότι με την εφαρμογή του ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα αναλάβει πλέον το μερίδιο που του «αξίζει» σε περιπτώσεις νέων κρίσεων, όπως αυτή που ξέσπασε σε παγκόσμιο επίπεδο το 2008.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, υποστήριξε ότι οι 11 χώρες θα παρουσιάσουν από κοινού, έως το τέλος του έτους, το πλαίσιο βάσει του οποίου θα εφαρμοστεί ο νέος φόρος, ενώ η όλη διαδικασία αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2014.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης