Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού του πληθωρισμού, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο συνέδριο της ΕΚΤ στη Λισαβόνα.

Όπως ανέφερε υπάρχει κίνδυνος οι εκτιμήσεις για εξαιρετικά χαμηλό πληθωρισμό να επιβεβαιωθούν, ωθώντας τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να καθυστερήσουν τις συναλλαγές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντράγκι επεσήμανε ότι η ΕΚΤ ζυγίζει μια ευρεία ποικιλία των βημάτων, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν μειώσεις των επιτοκίων σε νέα τραπεζικά δάνεια ή αγορές περιουσιακών στοιχείων σε ευρεία βάση για προστατεύσει την εκκολαπτόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, από τον υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό.

«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι να αποτραπούν οι αρνητικές σπειροειδείς συνέπειες εξαιτίας τους χαμηλού πληθωρισμού, της πτώσης των πληθωριστικών προσδοκιών και των πιστώσεων, ιδίως σε αδύναμες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει ο κίνδυνος οι αποπληθωριστικές προσδοκίες να ριζώσουν και να οδηγήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να καθυστερήσουν τις αγορές και τις επενδύσεις και η Ζώνη να εισέλθει σε ένα κλασικό αποπληθωριστικό κύκλο», δήλωσε ο Ντράγκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης κινείται κάτω από το 1% από τον περασμένο Οκτώβριο, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%, ενώ μία σειρά οικονομιών της Ευρωζώνης, από την Ιταλία έως την Ολλανδία, συρρικνώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης