Της Άντζελας Πεΐτση

Την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευσή του, πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Φέτος, η διοίκηση του ΣΒΒΕ επέλεξε και πραγματοποίησε δημόσιο διάλογο με εκπροσώπους της Κυβέρνησης, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βασικά θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν: Α) Οι πολιτικές για την ανάκαμψη της βιομηχανίας και την υποβοήθηση του εγχώριου παραγωγικού συστήματος για την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Β) Οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την υλοποίηση επενδύσεων στη μεταποίηση και Γ) η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά κεφάλαια των επιχειρήσεων και η παροχή ρευστότητας μέσω συγκεκριμένων αποφάσεων και σαφούς χρηματοδότησης.
Κατά την συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης, δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να θέσουν ερωτήσεις στους κεντρικούς ομιλητές.

Ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, επεσήμανε κατά την ομιλία του, πως «πριν μόλις δεκαπέντε ημέρες, ο ΣΒΒΕ, ως εθνικός εκπρόσωπος του IMD του Παγκόσμιου φήμης Business School της Λωζάνης της Ελβετίας, ανακοίνωσε τη θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας κατά το 2015 σημείωσε υποχώρηση κατά έξι (6) θέσεις και εφέτος κατατάσσεται στην 56η θέση μεταξύ 61 χωρών από την 50η την οποία κατείχε κατά την περσινή χρονιά. Θυμίζω σε όλους ότι για την εξαγωγή της συνολικής θέσης μιας χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας λαμβάνονται υπόψη τέσσερεις μεγάλες ομάδες παραγόντων: η «Οικονομική Αποδοτικότητα», η «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», η «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα» και οι «Υποδομές». (συνολικά αξιολογούνται περισσότεροι από 340 δείκτες)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και επεσήμανε: «Από τα αποτελέσματα και την απογοητευτική θέση της Ελλάδας στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD, αποτυπώνεται ξεκάθαρα η ζημιά που έχει υποστεί η Ελληνική οικονομία τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Και επιπλέον, στα στοιχεία του IMD καταγράφεται με τον πιο δραματικό τρόπο ποιος πραγματικά έχει πληρώσει ακριβά την κρίση: ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας. Capital controls, πολιτική αβεβαιότητα, κυβερνητική αναβλητικότητα, αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και έλλειμα διεθνούς αξιοπιστίας, είναι οι βασικοί παράγοντες που μας φέρνουν – σε όρους ανταγωνιστικότητας – για το 2015 πάνω μόνον από: την ευρισκόμενη σε κοινωνική αναταραχή Βραζιλία (57η θέση), την Ουκρανία (59η θέση) που βιώνει εμπόλεμη κατάσταση και τη Βενεζουέλα (61η θέση) η οποία πωλεί τα αποθέματά της σε χρυσό για να εισάγει είδη πρώτης ανάγκης».

Ο κ. Σαββακης, υπογράμμισε: Το μήνυμα από τα αποτελέσματα είναι σαφές: οι θυσίες της τελευταίας επταετίας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Γι’ αυτό, το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να συνοδευτεί και με ταχεία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Πως; Με παροχή ρευστότητας, με αλλαγή του επενδυτικού και φορολογικού περιβάλλοντος, με φιλική αντιμετώπιση από το κράτος και τους δημόσιους λειτουργούς των υγιών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα που στηρίζουν τη χώρα διαχρονικά με επενδύσεις, πληρώνοντας υπέρογκους φόρους και διατηρώντας θέσεις εργασίας, και, πάνω απ’ όλα, με την προσήλωση της Κυβέρνησης και του πολιτικού προσωπικού στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων».

«Για τον ΣΒΒΕ η έξοδος από την κρίση έχει μια βασική προϋπόθεση: την έμπρακτη υποστήριξη της μεταποιητικής δραστηριότητας. Η βιομηχανία στην Ελλάδα είναι αυτή που μπορεί να παράξει διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και να «εισάγει» πλούτο στη χώρα, για να βγούμε από την κρίση. Η έμπρακτη υποστήριξη απαιτεί: ύπαρξη συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής και άρση των προσκομμάτων στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων, με αποκλειστικό στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους».
«Στην περίπτωση που δεν υλοποιηθούν έγκαιρα και με τον ενδεδειγμένο τρόπο τα όσα προτείνουμε, είμαστε βέβαιοι ότι η «ζημιά», που σας ανέφερα στην αρχή, έναν χρόνο μετά θα είναι πραγματικά ανεπανόρθωτη» είπε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Εκφράζοντας τους προσωπικούς προβληματισμούς, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, είπε: «Κυρίως όμως με απασχολεί η ασυμφωνία μεταξύ των κυριότερων πολιτικών δυνάμεων της χώρας για το αναπτυξιακό αύριο της πατρίδας μας. Με μια κατεστραμμένη βιομηχανία, και πολύ περισσότερο, κατεστραμμένη περιφερειακή βιομηχανία, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων στην επαναφορά της μεταποίησης στο προσκήνιο της αναπτυξιακής προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση. Ο ΣΒΒΕ, ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι έχει προτείνει συγκεκριμένες δέσμες μέτρων για την εφαρμογή ενός προγράμματος «αναπτυξιακής εξισορρόπησης» από τις άσχημες επιπτώσεις της κρίσης στην εγχώρια επιχειρηματικότητα».

Ενώ αναφερόμενος στις θέσεις του Συνδέσμου, παρατήρησε: «Επιμένουμε κι εμείς, όπως κάθε υγιώς σκεπτόμενος σ΄ αυτή της χώρα, ότι μόνο με παραγωγικές επενδύσεις, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις».

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος ο ΣΒΒΕ, παρά τη λαίλαπα της κρίσης, ένα σημαντικό μέρος της βιομηχανίας άντεξε.

Συγκεκριμένα οι επιχειρηματίες άντεξαν:

– Χωρίς να έχουμε καμία απολύτως πρόσβαση στη χρηματοδότηση
– Με υπέρμετρη φορολογία, που από μόνη της μπορεί να σε οδηγήσει σε κλείσιμο μια επιχείρηση, και,
– Έχοντας απέναντι μας, και όχι δίπλα μας, τη δημόσια διοίκηση.
Ταυτόχρονα, ο κ. Σαββάκης αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά εκείνων των επιχειρηματιών που «άντεξαν» στα χρόνια της κρίσης:
– Που επένδυσαν στα χρόνια της κρίσης
– Που παράγουν και εξάγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα,
– Που καινοτομούν, προσθέτοντας αξία στα προϊόντα τους, και,
– Που είναι συνεπείς, πληρώνοντας στην ώρα τους υπέρογκους φόρους και τέλη.
«Είναι η υγιής επιχειρηματικότητα, η υγιής βιομηχανία, που διαχρονικά, αλλά ειδικά την εποχή της κρίσης έχει εισφέρει τα μέγιστα στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στην επίτευξη της κοινωνικής γαλήνης» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας ΣΒΒΕ και Παρευξείνιας Τράπεζας

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (BSTDB), με στόχο τη δημιουργία μιας συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους, που θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Μνημονίου αυτού, οι δύο συμβαλλόμενοι συμφώνησαν να προωθούν από κοινού πληροφορίες, που αφορούν συγκεκριμένες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, επενδυτικά προγράμματα και σχετικά συνέδρια ή εκδηλώσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος. Έμφαση θα δοθεί στην προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων που αφορούν στη διασυνοριακή εφοδιαστική αλυσίδα και στις οργανωμένες βιομηχανικές ζώνες, χωρίς να αποκλείονται όμως και άλλου είδους επενδυτικές δραστηριότητες.

Ο ΣΒΒΕ θα συμβάλει στην ενημέρωση των Ελληνικών επιχειρήσεων σχετικά με τις υπηρεσίες πιστώσεων και εγγυήσεων, που παρέχει η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, χρησιμοποιώντας συμπληρωματικά τα εργαλεία και τις δομές του δικτύου Enterprise Europe Network, στο οποίο συμμετέχει από το 2008.

Επιπλέον, το Μνημόνιο αυτό, προβλέπει την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών με επιμελητήρια και άλλους ιδιωτικούς φορείς, που εδρεύουν στις χώρες του Ευξείνου Πόντου, με στόχο την ενδυνάμωση της προσπάθειας υλοποίησης επενδύσεων.

Η Συνεργασία υπεγράφη στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΒΕ, από τον Πρόεδρο του ΣΒΒΕ, κ. Αθανάσιο Σαββάκη, καθώς και τον Πρόεδρο της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, Δρ. Ihsan Ugur Delikanli

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης