Την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου, συνολικού ύψους 9,2 δισ. ευρώ, για την Ελλάδα αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι εταίροι στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα «πέρασαν» με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από το ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γιάννης Στουρνάρας, επανέλαβε για πολλοστή φορά από το βήμα πως δεν υπάρχει χώρος για πολιτικούς ελιγμούς και χρονική μετάθεση της ψήφισης των απαραίτητων μέτρων που ζητούν επιτακτικά οι δανειστές.

Μέρος των χρημάτων τα οποία θα λάβει η Ελλάδα θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση ιδιωτών σε μια προσπάθεια να κινηθεί «ζεστό» χρήμα εντός μιας αγορά που ολοένα συρρικνώνεται από τους πολλαπλούς φόρους και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων. Ειδικότερα, το ελληνικό Δημόσιο θα διαθέσει δύο δισ. ευρώ για την εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεών του που παραμένουν ανοικτές για τουλάχιστον 1,5 χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, η οποία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 16.00 το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ο Γιάννης Στουρνάρας θα κληθεί να παρουσιάσει στοιχεία για την πορεία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και προσαρμογής στους Ευρωπαίους ομολόγους του, με το Δ.Ν.Τ. να έχει ήδη ανάψει το «πράσινο» φως για τη χορήγηση της δόσης των 3, 25 δισ. ευρώ, την οποία… τρέναρε για πολλούς μήνες, μέχρι να διαπιστώσει ότι… υπάρχει φως στο τούνελ της ελληνικής περιπέτειας.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης