Στην Ευρωομάδα (Εurogroup) της Πέμπτης 6 Νοεμβρίου ξεκινούν επί της ουσίας οι συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, δήλωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η περίπτωση της λεγόμενης «καθαρής εξόδου» φαίνεται «εξαιρετικά απίθανη» για την Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα των αγορών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνισε, πάντως, ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες διαβουλεύσεις η «μεταμνημόνιος εποχή» των σχέσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα διέπεται από κάποιου είδους «δομική σύμβαση».

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι αυτή η «νέα σύμβαση-σχέση» μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών θα είναι «δομημένη, επίσημη, προβλέψιμη, ενδεχομένως με ρευστό και με μια νομική μορφή, κάνοντας χρήση των διαθέσιμων πόρων των Ευρωπαϊκών Μηχανισμών Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF και ESM)».

Συνεχίζοντας, υπενθύμισε ότι η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο υπάρχον πρόγραμμα λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου και εκτίμησε ότι οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα θα πρέπει να ληφθούν στην Ευρωομάδα της 8ης Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε, η όποια νέα σύμβαση για την Ελλάδα θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια, τα οποία συνήθως διακόπτουν τις εργασίες τους, λόγω Χριστουγέννων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη νέα σύμβαση για την Ελλάδα, υπενθύμισε ότι ορισμένες κυβερνήσεις θεωρούν ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι τμήμα αυτών των διευθετήσεων. Τόνισε ότι οι σχετικές συζητήσεις δεν θα είναι εύκολες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το ζήτημα της συμμετοχής του Ταμείου δεν είναι το μείζον.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης επεσήμανε ότι το ποσό του ΕΤΧΣ που προοριζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πιστοληπτική γραμμή.

Χ.Λ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης