Οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει τις ενέργειες για μεταφορά δραστηριοτήτων τους από το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζα της Γαλλίας να προειδοποιεί το Σάββατο ότι οι όμιλοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Βρετανίας κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμά τους να δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επενδυτικές τράπεζες αντέδρασαν άμεσα στα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, με ορισμένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Σίτι να προσεγγίζουν τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές προκειμένου να εξασφαλίσουν άδειες και να «στρατολογούν» στελέχη για την μετεγκατάστασή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες -JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup και Morgan Stanley- έχουν μεγάλες δραστηριότητες στη Βρετανία στις οποίες απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Τώρα, ετοιμάζονται να μεταφέρουν μέρος των εργασιών τους σε πόλεις όπως το Δουβλίνο, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη.

Ο κίνδυνος για τον βρετανικό κλάδο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών τονίστηκε στα σχόλια του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, ο οποίος προειδοποίησε πως οι τράπεζες θα χάσουν τα δικαιώματα «διαβατηρίου» να δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, αν η Βρετανία φύγει από την ενιαία αγορά.

Ο Φρανσουά Βιλερουά δήλωσε το Σάββατο πως θα ήταν «παράδοξο» να επιτραπεί στο Σίτι του Λονδίνου να λειτουργεί με τους κανόνες της ΕΕ και να μην είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, όπως η Νορβηγία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο πως «υπάρχει προηγούμενο, είναι το νορβηγικό μοντέλο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, που θα επέτρεπε στη Βρετανία να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά, δεσμευόμενη όμως να εφαρμόσει όλους τους κανόνες της ΕΕ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης